Afacerile EFG Leasing au crescut cu 70% in 2007, mai ales din echipamente si imobiliare

Miercuri, 30 Ianuarie 2008, ora 14:06
1555 citiri
Afacerile EFG Leasing au crescut cu 70% in 2007, mai ales din echipamente si imobiliare

EFG Leasing SA a inregistrat o valoare a bunurilor finantate de 145 de milioane de euro in 2007, in crestere cu aproape 70% fata de anul anterior, in special datorita dezvoltarii pe sectoarele de echipamente si imobiliar, a spus directorul general al companiei, Sorin Manolescu, pentru NewsIn.

EFG Leasing SA, membra a grupului elen EFG Eurobank, afisase in 2006 o valoare a bunurilor finantate de 87 de milioane de euro.

"Daca anul trecut am inregistrat o crestere de 70% fata de 2006 in ce priveste valoarea bunurilor finantate, in 2008 vrem sa ne dublam afacerile, pana la 300 de milioane de euro", a precizat directorul general al EFG Leasing.

"In acest an vrem sa depasim o cota de piata de 7% din piata de leasing bancara", a mentionat Manolescu, care a adaugat ca o alta prioritate a EFG Leasing pentru 2008 o reprezinta dublarea numarului de reprezentante in teritoriu.

"Intentionam sa mai deschidem cinci unitati in afara capitalei, fata de cinci cate avem in prezent, pentru a acoperi eficient teritoriul", a mai spus directorul general al companiei.

Tot in 2008 compania vrea sa incheie 4.000-4.500 de contracte noi, in conditiile in care in 2007 a incheiat circa 2.000 de contracte. Sorin Manolescu a mai spus ca intentioneaza sa extinda activitatea companiei si pe segementul de retail, care ar reprezenta aproximativ 50 de milioane de euro din totalul de 300 de milioane de euro valoare bunuri finantate in acest an, potrivit estimarilor pentru 2008.

"In ceea ce priveste structura portofoliului in 2008, 45% vrem sa fie reprezentata de autovehicule, 20% de imobiliare si 35% echipamente industriale. Spre deosebire de anul trecut, intentionam sa crestem cu cate 5% pe segmentul de imobiliare si echipamente si sa reducem ponderea pe segmentul de vehicule cu 7%", a mai spus Manolescu.

La orizontul lui 2010, compania mizeaza pe o cota de piata de 9-10% din piata de leasing bancara si estimeaza o valoare a bunurilor finantate de aproximativ 500 de milioane de euro, cand isi va consolida afacerile pe segmentul de retail, echipamente si imobiliare.

Piata de leasing din Romania ar putea depasi 5 miliarde de euro in 2008, in crestere cu circa 25% fata de 2007

Piata de leasing va depasi cu putin valoarea de 5 miliarde de euro in 2008, in crestere cu circa 25-35% fata de 2007, in conditiile in care piata a ajuns, anul trecut, la 4,2 miliarde de euro. Pe un orizont de trei-cinci ani, piata incepe sa se stabilizeze si va creste intr-un ritm mai temperat, de la 20% spre 10%.

"Deja segmentul de autovehicule din piata a inceput sa scada, mai e loc pentru echipamente si imobiliare, precum si pentru anumite nise specializate, cum sunt cele de echipamente medicale si IT. Segmentul de imobiliare ar putea sa se dubleze in urmatorii doi sau trei ani, pana la 12-15%, de la 8% in 2007, deoarece se construieste si se va construi mult", a explicat Sorin Manolescu.

Piata de leasing din Romania s-a aliniat, in mare parte, legislatiei europene, insa fiscalitatea ar putea lua in calcul mai mult acest sector de activitate, avand in vedere ca leasing-ul este o forma de finantare in special a investititiilor.

"Achizitiile in leasing pentru consum, cum sunt autoturismele, au o pondere redusa, restul, echipamente industriale, de flote, imobiliare, sunt investitii pe termen lung care se reflecta in cresteri economice. De aceea, Guvernul ar trebui sa fie interesat de promovarea investitiilor ca motor de crestere", a adaugat Manolescu.

El a explicat ca exista tari unde leasingul are mai multe facilitati de ordin fiscal ori dispune de anumite tratamente de ordin contabil, cum ar fi de exemplu tratamentul amortizarii. "Leasingul operational a ramas o zona gri in Romania, din punct de vedere al legislatiei", a mai spus Manolescu.

El a adaugat ca, in Romania, leasingul operational a ramas la nivelul firmelor de management de flote auto, insa in tari cu traditie mai indelungata, leasingul operational nu este asociat neaparat gestiunii flotelor, ci si cu segmentul imobiliar si al echipamentelor.

"In Romania leasingul este inteles, in mare parte, ca o forma de finantare similara creditului, ceea ce-i reduce din eficacitate", a mai spus Manolescu, care a adaugat ca sunt tari unde leasingul reprezinta o nisa aparte si s-ar putea folosi in zonele unde accesul la credit este putin mai greoi, cum ar fi in cazul firmelor mai mici, in cazul celor aflate in perioade de start-up sau in cazul celor cu un grad ridicat de indatorare.

Companiile de leasing ar trebui sa mizeze in special pe valoarea bunurilor finantate. Aceasta este o abordare care lipseste pe piata de leasing din Romania, considera directorul general al EFG Leasing.

"Firmele de leasing din tarile mai avansate economic au departamente tehnice, de analiza si de evaluare a bunurilor foarte bine structurate si documentate, iar intreaga abordare e mai solid ancorata de valoarea bunurilor finantate. O astfel de abordare trebuie sa aiba in spate persoane care cunosc foarte bine bunurile respective din punct de vedere al etapei de evolutie la care bunul ajunge la un moment dat, cum isi pasteaza acesta valoarea, precum si informnatii din piata de second-hand", a explicat Manolescu.

"La noi exista semne incipiente ale acestei abordari, in special pe piata auto. Ca focus principal, insa, se va extinde, cel mai probabil, dupa o perioada de 4-5 ani, dupa ce Romania isi va consolida pozitia in cadrul Uniunii Europene", a adaugat el.

Fraudele pe piata de leasing au inceput sa devina ingrijoratoare

"In 2007 au inceput sa apara fraudele pe piata de leasing, deoarece sunt oameni care speculeaza concurenta si dorinta companiilor de a atrage cota de piata", considera Manolescu.

Astfel, au aparut persoane cu acte false sau care aveau intelegeri cu furnizorii - in unele cazuri bunurile au fost supraevaluate sau nu existau. "O solutie ar fi ca societatile de leasing sa-si faca o baza de date si sa faca schimb de informatii intre ele, ori de cate ori depisteaza astfel de cazuri", considera directorul general al EFG Leasing.

Grupul financial elen EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, detine in Romania - in afara de banca - companiile Bancpost Fond de Pensii SA, EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania SAI, EFG Eurobank Securities, EFG Eurobank Property Services, EFG Eurobank Finance, EFG Retail Services IFN, EFG Leasing, precum si doua societati de asigurari lansate oficial la inceputul lunii octombrie 2007.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.