ARB si Politia Romana se unesc pentru prevenirea infractionalitatii in domeniul bancar

Joi, 11 Februarie 2010, ora 19:09
1332 citiri
ARB si Politia Romana se unesc pentru prevenirea infractionalitatii in domeniul bancar

Expertii din banci si Politie vor forma un grup comun de lucru pentru combaterea infractionalitatii in domeniul bancar, organism care va prezenta si propuneri de modificare si completare a legislatiei in vigoare, potrivit unei intelegeri intre ARB si Inspectoratul General al Politiei Romane.

Reprezentantii Politiei Romane si comunitatea bancara din Romania s-au intalnit, joi, in cadrul unui seminar gazduit de Banca Nationala a Romaniei, pentru a stabili obiectivele colaborarii viitoare in scopul prevenirii si descurajarii infractionalitatii indreptate impotriva institutiilor financiar bancare din Romania.

"Initiativa raspunde dorintei partilor de aliniere la reglementarile si practicile in materie ale Uniunii Europene.

In acest scop, partile au convenit asupra constituirii unui grup de lucru comun , la nivel de experti, in cadrul caruia vor colabora pentru identificarea celor mai adecvate solutii tehnice si logistice in domeniu.

Grupul de lucru va face, de asemenea, propuneri pentru modificarea si completarea legislatiei in vigoare", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

La seminar au participat reprezentanti ai conducerii executive a Bancii Nationale a Romaniei, ai Inspectoratului General al Politiei Romane, ai Asociatiei Romane a Bancilor, precum si conducatori ai bancilor comerciale si membri ai comisiei de securitate bancara din cadrul ARB.

In ultimii ani cazurile de jafuri asupra unitatilor bancare, caselor valutare si de amanet sau masinilor de transport valori s-au inmultit semnificativ. Cel mai recent caz a avut loc, in 18 ianuarie, la o filiala Bancpost din Galati cand un barbat mascat a patruns in sediul bancii, a amenintat casierele cu un pistol, dupa care a deschis seiful si a furat 7.762 de lei si 2.200 de euro.

Pana in prezent, autorul jafului nu a fost prins. Pe parcursul anului 2009, cel putin un jaf a avut loc in fiecare luna, la case de schimb valutar si de amanet sau la sucursale ale unor banci. In multe dintre cazuri atacatorii nu au fost inca prinsi.

De altfel, in urma jafurilor produse in primele luni ale anului 2009, ministrul Internelor de la acea vreme, Dan Nica, a decis intensificarea controalelor la banci, la case de schimb valutar, precum si la puncte de lucru ale acestora, fiind verificat modul de asigurare a pazei.

Politia Romana anunta in primavara anului trecut ca multe din casele de schimb valutar din tara si punctele de lucru ale acestora efectueaza transportul de valori fara a avea planul de paza avizat de politie, iar unele nu au ghiseele prevazute cu geam antiglont si sertar de transfer valori, pentru asigurarea protectiei operatorilor.

Ultimul jaf din 2009 a avut loc in 30 decembrie, la o sucursala din Timisoara a Bancii Romane de Dezvoltare, doi barbati inarmati furand suma de 70.000 de lei. 

#politie, #arb, #infractiuni, #banci , #stiri Bancpost