Bogza, Bancpost: Dobanzi mai mari de 8% la depozitele in lei nu se justifica

Luni, 20 Iulie 2009, ora 10:20
2232 citiri
Bogza, Bancpost: Dobanzi mai mari de 8% la depozitele in lei nu se justifica

Bancpost are o pozitie confortabila pe lichiditate, avand depozite atrase de la clienti mai mari decat plasamentele din bilant, atat pe lei, cat si pe valuta. Dobanzile urcasera la niveluri nesustenabile, spune Mihai Bogza, seful bancii.

Bancpost, o banca din top zece detinuta de grupul financiar elen EFG Eurobank, a redus drastic dobanzile la depozitele in lei, coborandu-le la niveluri de 7% pe an, adica sub rata cheie la care BNR ofera credite de refinantare, setata la 9% pe an.

Mihai Bogza, seful Bancpost, spune ca in conditiile in care inflatia a coborat deja la 5,9% iar perspectivele sunt de scadere in continuare, dobanzile platite la depozite ar trebui sa urmeze tendinta.

"Un nivel ridicat al dobanzilor la depozite nu este sustenabil pe termen lung. Dobanzile trebuie sa fie real pozitive, dar in comparatie cu inflatia anticipata pentru perioada viitoare.

Daca inflatia anuala va cobori spre 5%, asa cum anticipeaza BNR, un nivel al dobanzilor peste 7%-8% pe an nu se justifica", spune Mihai Bogza, presedinte si director general al Bancpost.

Banca pastreaza totusi doua produse de economisire, pe trei si douaspreze luni, la care plateste dobanzi mai mari, de 11,5% pe an si respectiv 10,5% pe an.

In mod normal, dobanzile platite de banci clientilor pentru atragerea de depozite ar trebui sa fie sub dobanda la care se pot refinanta de la BNR.

Pe fondul competitiei puternice pentru atragerea de resurse, aparuta din toamna trecuta, bancile dusesera insa dobanzile mult mai sus.

Spre exemplu, Bancpost platea nu mai departe de inceputul lunii iunie dobanzi cuprinse intre 13,5% si 15% pe an. "De cateva luni bune nivelul depozitelor atrase se afla peste cel al plasamentelor, atat la lei, cat si la valuta. Nu avem o problema de lichiditate.

Acest gap pozitiv va creste semnificativ pe 24 iulie, cand se va elibera o suma importanta din rezervele constituite la BNR.

Sper ca acest trend (de reducere a rezervelor minime obligatorii, n. red.) sa continue", mai spune Bogza.

Bancherii sunt tot mai zgarciti la depozite

De la inceputul lui iulie bancile mari au anuntat una dupa alta reduceri ale dobanzilor platite la depozite, iar jucatorii de talie mai mica au urmat tendinta.

Daca in iunie majoritatea bancilor plateau dobanzi peste 11% pe an, acum ratele se asaza la niveluri de 7%-9% pe an.

BCR ofera acum dobanzi fixe de 9%-10% pe an pentru economiile in lei, fata de 11% pe an in iunie.

La depozitele cu dobanda variabila ratele sunt chiar mai mici, fluctuand intre 7% si 8,5% pe an.

BRD a taiat doua puncte din dobanzile la depozitele "1.000", coborandu-le la 11% pe an. Pentru depozitele clasice, banca plateste dobanzi de 6%-7% pe an.

Grecii de la Alpha Bank au operat de asemenea ajustari masive, coborand dobanzile de la 12%-13% la 8%-10% pe an.

Mai multe banci au anuntat in paralel si ieftiniri ale creditelor pentru clientii individuali, insa dobanzile raman destul de ridicate, pornind de la cel putin 13%-14% pe an la lei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
Scăderea inflației la 6,6% nu înseamnă că am scăpat de prețuri ridicate. „Oamenii nu mai consumă, sunt deja epuizați și sărăciți”
Scăderea inflației la 6,6% nu înseamnă că am scăpat de prețuri ridicate. „Oamenii nu mai consumă, sunt deja epuizați și sărăciți”
Rata anuală a inflației a coborât în luna martie 2024 la 6,61%, de la 7,23% în februarie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,81%, cele nealimentare cu 8,06%, iar...
#inflatie, # dobanzi, # lichiditate, # depozite , #stiri Bancpost