Bogza: Dobanzile la creditele noi ar putea creste daca refinantarea imprumuturilor va fi obligatorie

Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 18:32
1356 citiri
Bogza: Dobanzile la creditele noi ar putea creste daca refinantarea imprumuturilor va fi obligatorie

Bancile ar putea opta pentru majorarea dobanzilor la creditele noi daca va fi adoptat in plenul Camerei Deputatiilor amendamentul care obliga bancile sa refinanteze gratuit imprumuturile din portofoliu in conditiile afisate la ofertele curente, considera presedintele Bancpost, Mihai Bogza, relateaza Mediafax.

"Fiecare banca va incerca sa minimizeze un eventual impact negativ asupra profitabilitatii (...)

Vom vedea cum va iesi legea din Paralament si vom analiza, dar orice ar spune vom aplica intocmai.

Decizia la extrem va fi modificarea preturilor la creditele noi. (...)

E posibil ca bancile sa majoreze in aceste conditii dobanzile la creditele noi", a explicat Bogza.

Comisia de Buget Finante si Banci a adoptat miercuri un amendament la OUG 50/2010 privind creditele populatiei, potrivit caruia clientii care nu au inregistrat intarzieri mai mari de 45 de zile la plata vor beneficia, daca solitica refinantarea creditului la aceeasi banca, de toate conditiile noii oferte privind imprumuturile, nu vor plati comision de analiza a dosarului si nu vor trece printr-o reevaluare a riscului sau a garantiilor.

Prin acest amendament, deputatii au incercat sa gaseasca o solutie care sa compenseze eliminarea din sfera aplicarii OUG 50/2010 a creditelor in derulare la data intrarii in vigoare a actului normativ.

Varianta aleasa de deputatii ar putea pune insa mari probleme in reluarea finantarii populatiei, pentru ca decizia naturala a institutiilor de credit va fi de crestere a costurilor la noile oferte de creditare pentru a-si proteja veniturile din portofoliu existent.

Presedintele Bancpost a adaugat ca in ultimele luni ale anului s-a observat o majorare a cererii de credite ipotecare si de consum cu garantii imobiliare, de circa 3-4 ori peste nivelul din perioada anterioara, precizand ca mare parte sunt credite noi, dar exista un volum important si de refinantari.

"Cu siguranta sunt si refinantari, pentru ca si noua ne refinanteaza alte banci clientii si noi refinantam clientii concurentei", a spus Bogza.

In opinia sefului Bancpost in piata a inceput o concurenta puternica pe reluarea creditarii si recastigarea cotei de piata, nu doar din partea primelor 20 de banci, care au ambitii de banci universale.

"In fiecare moment o banca sau chiar mai multe afiseaza oferte promotionale, cel putin pe un segment. Concurenta a inceput sa fie foarte dura", a mai spus Bogza. 

Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Samsung plănuiește să organizeze evenimentul său emblematic, Unpacked, pe data de 10 iulie 2024, în Paris, potrivit mai multor surse. Alegerea Parisului ca gazdă pentru acest eveniment nu...
#bogza, # dobanzi, # credite, # imprumuturi , #stiri Bancpost