Dobanzile variabile nu vor mai exploda, bancile le vor calcula pe baza ROBOR

Miercuri, 07 Ianuarie 2009, ora 14:35
1797 citiri
Dobanzile variabile nu vor mai exploda, bancile le vor calcula pe baza ROBOR

Majoritatea bancilor au stabilit dobanzile la credite avand ca referinta indicatorii ROBOR sau Euribor pe diferite scadente ale acestor rate, obligate de noile reglementari ale ANPC, iar altele au oprit temporar acordarea de imprumuturi cu dobanda variabila, conform Mediafax

Cei care solicita credite cu dobanda variabila sunt astfel mai bine protejati prin ordonanta de urgenta elaborata de Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) care stabileste ca bancile vor putea utiliza dobanzi variabile pe parcursul contractului cu clientul, dar modificarile ratei trebuie sa fie realizate in functie de indici de referinta ai pietei, independent de vointa bancii.

Aceasta lege a intrat in vigoare la sfarsitul lui 2008 si interzice institutiilor de creditare sa acorde imprumuturi cu dobanda variabila fara stabilirea referintelor.

Cele mai multe banci vor utiliza ca indicator independent de referinta rata ROBOR

(rata medie a dobanzii solicitate de banci pentru depozitele in lei

plasate pe piata interbancara), dar este inca neclar cate dintre ele au

introdus, deja, in oferta, noile credite.

In contracte trebuie prezentata si formula prin care se modifica acesti indici de referinta si calculul dobanzii.


De asemenea, bancile nu pot schimba comisioanele stabilite prin contract si/sau sa introduca noi comisioane pe parcursul derularii contractului, fara acordul consumatorului. In plus, institutiile de credit nu pot modifica clauzele contractuale referitoare la costuri, fara acceptul expres al clientului.


Preseditele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, a declarat pentru MEDIAFAX ca institutia utilizeaza o metoda de calcul prin care dobanda nu poate depasi ROBOR plus 5 puncte procentuale.


El a mai precizat ca, deocamdata, dobanzile bancii sunt de sub 12% , ceea ce lasa o marja de manevra destul de mare pentru majorari ulterioare ale dobanzilor, in conditiile in care ratele medii ROBOR (3 si 6 luni) au fost la finele anului trecut de aproximativ 15%.


Si BCR foloseste pentru calculul dobanzilor la creditele in lei ROBOR la sase luni, plus o marja, astfel incat rata ajunge la imprumuturile ipotecare in moneda nationala la 17,96%.


Pentru imprumuturile in euro, BCR utilizeaza, ca formula de calcul a dobanzii variabile, rata Euribor la 6 luni (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara), de aproximativ 3%, plus marja bancii, astfel ca ratele ajung la 9,47% la creditul ipotecar.


De asemenea, BRD isi raporteaza dobanzile variabile tot la ROBOR la 3 luni, pentru lei, si la Euribor la 3 luni, pentru euro, astfel ca pentru fiecare client actualizarea are loc de patru ori pe an. Oficialii bancii nu au oferit exemple privind marjele utilizate la calculul ratei finale.


Pe de alta parte, presedintele Bancpost, Mihai Bogza, spune ca banca nu acorda credite cu dobanda variabila pentru populatie pana cand ANPC nu va raspunde solicitarilor de clarificare transmise de Asociatia Romana a Bancilor, intrucat exista o serie de neclaritati in prevederile noii legi.


"Nu vrem sa ne expunem acordand credite care apoi sa fie contestate si, probabil, vom acorda pentru moment doar credite cu dobanda fixa", a precizat Bogza.


Pentru creditele de investitii imobiliare Alpha Housing in lei, institutia va practica o dobanda rezultata din rata de referinta BNR, de 10,25% in prezent, la care adauga o marja fixa de 7,25 puncte procentuale. Prin urmare, dobanda bancii a scazut de la 19,5% in decembrie la 17,5%.


Pentru creditele in euro mecanismul de calculare a dobanzii va fi in continuare cotatia Euribor, la care banca aduaga in prezent o marja fixa de 5,5 puncte procentuale, fata de un nivel de 4,5 puncte in decembrie. Astfel, dobanda perceputa de banca este in prezent de 8,537%.