Tranzactiile cu actiunile grupului OMV vor fi decontate

Joi, 17 Septembrie 2009, ora 11:56
1357 citiri
Tranzactiile cu actiunile grupului OMV vor fi decontate

Depozitarul Central a inregistrat marti actiunile grupului austriac OMV in sistemul RoClear, investitorii putand astfel sa tranzactioneze astfel de titluri, pe pietele nereglementate de tip over the counter (OTC), a anuntat joi institutia, potrivit NewsIn.

"Acest fapt reprezinta o premiera pentru piata de capital din Romania, fiind primele instrumente financiare emise de o companie straina, listata pe o piata reglementata din Uniunea Europeana, dar care nu este prezenta si pe piata reglementata de la Bucuresti", se arata in comunicatul transmis de Depozitar.

Inregistrarea actiunilor OMV in sistemul Depozitarului Central a fost posibila datorita legaturilor transfrontaliere realizate cu depozitarele din 16 tari, printre care se afla si Austria.

Potrivit Depozitarului, oparatiunea a fost realizata la cererea caselor de brokeraj, pentru tranzactionarea in afara sistemelor de tranzactionare, pe o piata de tip OTC.

Depozitarul Central al Bursei de Valori Bucuresti a decontat tranzactii de circa 2,7 miliarde lei in primele sase luni ale acestui an, in timp ce valoarea tranzactiilor decontate dupa compensare s-a cifrat la 694,2 milioane lei.

Totodata, Depozitarul a gestionat peste 158,9 miliarde de instrumente financiare, in primele sase luni, avand in evidenta peste 9,44 milioane de detinatori.

In prezent, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este actionarul majoritar al Depozitarului Central, cu o detinere de 51% din actiuni, iar printre actionarii mai mici se numara fondul de investitii RAEF, care controleaza 1,76% din titluri, cele cinci societati de investitii financiare (SIF) si mai multe banci precum BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, Bancpost si ATEbank.

Depozitarul Central are un capital social de 21,8 milioane lei, divizat in 217,97 milioane de actiuni, cu valoarea nominala de 0,10 lei.

Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Trump Media, compania fostului președinte american Donald Trump, care deţine reţeaua de socializare Truth Social, debutează marţi, 26 martie, la bursă, pe piaţa NASDAQ, transmite CNBC....
#actiuni, # omv, # tranzactii, # decontari , #stiri Bancpost