Expunerea investitorilor pe pietele emergente, la cel mai slab nivel din ultimii 12 ani

Marti, 16 Iulie 2013, ora 17:11
1725 citiri
Expunerea investitorilor pe pietele emergente, la cel mai slab nivel din ultimii 12 ani

Investitorii si-au redus, in luna iulie, expunerea pe actiunile de pe pietele emergente pana la cel mai scazut nivel din ultimii 12 ani, pe fondul sporirii temerilor referitoare la o aterizare dura a economiei chineze dar si al asteptarilor privind aprecierea dolarului american, arata rezultatele unui sondaj publicat marti de Bank of America Merrill Lynch, transmite Reuters.

Potrivit acestui sondaj, China este acum principala ingrijorare a investitorilor. 65% din respondenti se asteapta in prezent la o crestere mai slaba a economiei chineze, spre deosebire de situatia din luna decembrie a anului trecut cand 67% din cei intervievati se asteptau la o crestere mai mare a celei de a doua economii mondiale.

De asemenea, 83% din investitori se asteapta ca dolarul american sa se aprecieze in urmatoarele 12 luni, cel mai mare procent din istoria acestui sondaj care a inceput in luna aprilie 2011.

In consecinta 18% din investitori au recomandat pietele emergente drept underweight in ultimul sondajBofA, cel mai scazut nivel inregistrat dupa luna noiembrie 2001.

Comparativ, in urma cu cinci luni, 43% din investitori recomandau pietele emergente ca overweight. In schimb, investitorii prefera SUA si Japonia pentru investitiile lor de equity. Alocarea pentru actiunile americane a crescut la 29% overweight, cel mai ridicat nivel inregistrat dupa luna iunie 2012, iar alocarea pentru actiunile japoneze a crescut la 27% overweight, de la 17% luna trecuta.

"Combinatia dintre colapsul cresterii economiei in China si asteptarile referitoare la intarirea dolarului american au condus la scaderea expunerii pe pietele emergente la cel mai scazut nivel din ultimii 12 ani", a declarat directorul diviziei de cercetare de la Bank of America, Michael Hartnett.

De asemenea, sondajul Bank of America Merrill Lynch arata ca nivelul lichiditatilor a crescut la 4,6% in luna iulie de la 4,3% in luna iunie, semn ca investitorii si-au crescut lichiditatile in incercarea de a reduce riscurile.

La realizarea acestui sondaj global, care s-a derulat in perioada 5-11 iulie, au participat 178 de manageri de fonduri care administreaza active in valoare de 482 miliarde de dolari.

#investitii piete emergente, #randament economii emergente, #evolutie economie China , #Investitii