Liderii europeni tremura de teama gigantior bancari

Duminica, 06 Noiembrie 2011, ora 11:55
1621 citiri
Liderii europeni tremura de teama gigantior bancari

Pe plan mondial, exista cel putin 29 de banci considerate "prea mari" pentru a da faliment, conform Comitetului de Stabilitate Financiara. Liderii europeni vor sa evite cu orice pret aceasta posibilitate, speriati de implicatiile unui nou caz de tipul "Lehman Brothers".

In conditiile in care bancile elvetiene detin 500% din Produsul Intern Brut al tarii, potrivit graficului FDIC, iar cele din Marea Britanii detin 400% din PIB, liderii europeni se pregatesc sa ia masuri pentru a evita un nou faliment in sectorul bancar, scrie Business Insider.

Comitetul de Stabilitate Financiara a dat publicitatii lista completa a institutiilor bancare cu o importanta sistemica.

Toate cele 29 de banci vor trebui sa coopereze cu agentiile de reglementare si vor trebui sa indeplineasca alte criterii mult mai stricte, potrivit noilor masuri adoptate la reuniunea G20 de la Cannes.

Pana in 2012, toate bancile prezente pe lista Comitetului de Stabilitate Financiara vor trebui sa elaboreze un plan de urgenta, in cazul in care vor fi obligate sa intre in faliment. De asemenea, pana in 2016 trebuie sa isi majoreze capitalul.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a apreciat decizia liderilor G20 de a adopta masuri destinate intaririi supervizarii sistemului bancar.

"Implementarea deplina si consecventa a acestor politici va reduce probabilitatea si impactul prabusirii acestor banci si va reglementa riscurile astfel incat problemele institutiilor financiare sa fie rezolvate fara a afecta economia reala si fara a impune costuri platitorilor de taxe", a afirmat seful BCE.

Printre cele 29 de institutii de creditare considerate de importanta sistemica se afla bancile franceze Societe Generale, Credit Agricole, BPCA, BNP Paribas, Dexia.

Bancile americane prezente pe lista sunt: Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley, Wells Fargo, Bank of America si Citigroup.

Pe lista mai figureaza: banca italiana UniCredit, grupul olandez ING Bank, banca spaniola Santander, bancile elvetiene UBS si Credit Suisse, bancile britanice HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking Group, Barclays.

Lista este completata de bancile germane Commerzbank si Deutsche Bank, precum si cateva banci din Japonia si China.

Pietele vor monitoriza cu atentie obligatiile suverane, "elementare privind planul de recapitalizare al bancilor".

Atat liderii europeni cat si bancherii trebuie sa fie foarte atenti si sa previna un scenariu in care Franta devine o doua Irlanda. Daca se intampla acest lucru, stabilitatea financiara a Europei, deja pusa in pericol, va fi si mai puternic afectata. In plus, moneda euro ar putea disparea.

Cele mai importante banci din Elvetia detin peste 500% din Produsul Intern Brut al tarii, potrivit graficului FDIC.

Pe de alta parte, in cazul Marii Britanii, bancile detin nu mai putin de 400% din PIB. Aceeasi valoare o detin si bancile din Olanda si Suedia.

In Franta, sectorul bancar totalizeaza aproximativ 300% din PIB, iar in Belgia peste 200%.

La polul opus, institutiile de credit din Statele Unite reprezinta putin peste 100% din PIB-ul Americii.

La inceputul lunii octombrie, CE a propus recapitalizarea coordonata a bancilor, iar liderii europeni au convenit asupra unui set de masuri privind reevaluarea rezervelor de capital necesare institutiilor bancare afectate de criza datoriilor suverane.

#top banci, #top banci sigure, #recapitalizare banci europene , #Profit