UBS depaseste Bank of America si devine lider in serviciile bancare private

Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 12:25
2119 citiri
UBS depaseste Bank of America si devine lider in serviciile bancare private

Banca elvetiana UBS a devenit cel mai mare administrator de averi la nivel mondial, cu active in administrare de 1.700 miliarde de dolari la finele anului trecut, in urcare cu aproape 10%, depasind grupul american Bank of America.

UBS a castigat teren datorita investitiilor efectuate de clienti pe pietele emergente, potrivit unui raport al companiei britanie de cercetare Scorpio Partnership, care a analizat situatia a peste 200 de societati de administrare a activelor, transmite Bloomberg.

La Bank of America, valoarea activelor in administrare a urcat anul trecut cu 5,9%, la 1.670 miliarde de dolari. Topul este continuat de bancile americane Wells Fargo si Morgan Stanley.

Industria de wealth management a crescut la nivel mondial cu 8,7% in 2012, la 18.500 miliarde de dolari, datorita majorarii puternice a fondurilor noi atrase si evolutiilor pozitive de pe pietele financiare. Indicele Standard & Poor's 500 al bursei de la New York a urcat anul trecut cu 13%, in timp ce MSCI Emerging Markets Index a avansat cu 15%.

"Cresterea puternica reprezinta o revenire pentru industria serviciilor bancare private, care nu a reusit, dupa criza financiara, sa mai atraga volume convingatoare de active de la clienti", potrivit raportului Scorpio Partnership.

Cele mai mari 20 de institutii de administrare a averii au inregistrat o crestere cu 11% a activelor si administreaza 76% din fondurile totale depozitate la nivelul industriei.

In pofida afacerilor in crestere, dinamica profiturilor companiilor de profil a incetinit din cauza majorarii costurilor operationale. Profitul a crescut in medie cu 9,8% anul trecut, fata de un avans de 12,3% in 2011.

Banco Santander, cea mai mare banca spaniola, a revenit in top 20 pentru prima data din 2010 dupa ce a inregistrat o crestere cu 66% a averilor in administrare datorita preluarii unei participatii la Banco Espanol de Credito/Banif.

Topul pentru anul 2013 s-ar putea schimba semnficativ datorita fuziunilor si achizitiilor din industrie. Grupul elvetian Julius Baer va prelua activitatile de wealth management ale Bank of America din afara SUA.

Credit Suisse, a doua mare banca elvetiana, a incheiat in martie un acord pentru preluarea operatiunilor de administrare a averilor ale Morgan Stanley in Marea Britanie, Itala si Dubai.

HSBC, cea mai mare banca europeana dupa capitalizarea de piata, vrea sa vanda o parte din activitatile de private banking din Elvetia, potrivit unor surse apropiate situatiei.

#lider servicii bancare private, #UBS servicii bancare private, #top banci, #concurenta UBS Bank America , #Rezultate financiare