10 banci americane au nevoie de capital aditional

Vineri, 08 Mai 2009, ora 08:47
1619 citiri
10 banci americane au nevoie de capital aditional

Autoritatile de reglementare din SUA au anuntat ca 10 banci au nevoie de capital aditional de 74,6 miliarde dolari pentru a restabili increderea in sectorul bancar si pentru iesirea din recesiune, scrie Reuters, potrivit Newsin.

Rezultatele testelor de stres au tras astfel o linie intre bancile cu o situatie financiara mai buna si cele care se confrunta cu probleme, indicand sumele de care acestea au nevoie pentru a-si stabiliza finantele.

Testele, organizate de banca centrala americana, Federal Reserve, au aratat ca 10 banci au nevoie de capital suplimentar pentru a face fata unor viitoare pierderi, daca recesiunea se va inrautati.

Bank of America are nevoie de 33,9 miliarde dolari, in timp ce Citigroup are nevoie de 5,5 miliarde dolari. De asemenea, Wells Fargo trebuie sa stranga 13,7 miliarde dolari, iar GMAC 11,5 miliarde dolari.

Administratia Obama spera ca bancile sa umple aceste goluri din surse private, desi seful Fed, Ben Bernanke, a spus ca guvernul este pregatit sa ia masuri, daca va fi nevoie.

"Guvernul, prin intermediul Trezoreriei, este pregatit sa puna la dispozitie capitalul aditional necesar pentru a se asigura ca sistemul bancar va traversa aceasta perioada economica dura", a spus Bernanke.

Suma de 74,6 miliarde dolari este mai mica decat se asteptau analistii, inainte de terminarea testelor.

De asemenea, cifra este indeajuns de mica incat sa asigure investitorii ca administratia Obama nu va cere Congresului sa aprobe alte ajutoare financiare, pe langa pachetul de 700 miliarde dolari aprobat in 2008.

Bancile si-ar putea acoperi nevoile de capital prin vanzari de active, de actiuni si conversia de actiuni preferentiale in titluri ordinare.

Pentru unele banci, rezultatele de astazi deschid calea unei iesiri din cadrul unui parteneriat tensionat intre institutiile de pe Wall Street si guvernul american.

Altele vor avea la dispozitie sase luni sa faca rost de capitalul necesar si ar putea accepta guvernul drept actionar majoritar, ceea ce va duce la schimbari in structura de conducere, scrie Bloomberg.

Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co., Bank of New York Mellon Corp., MetLife Inc., American Express, State Street Corp., BB&T Corp., US Bancorp si Capital One Financial Corp. nu vor avea nevoie de fonduri suplimentare, conform rezultatelor. 

#banci, # capital, #teste, # stress, # sector bancar, # sua , #stiri Bank of America