Allianz si American Express au strans 1,9 miliarde dolari prin vanzarea actiunilor ICBC

Marti, 28 Aprilie 2009, ora 13:44
1220 citiri
Allianz si American Express au strans 1,9 miliarde dolari prin vanzarea actiunilor ICBC

Asiguratorul german Allianz si grupul american de carduri de credit American Express au strans marti 1,9 miliarde dolari impreuna prin vanzarea actiunilor detinute in Banca Industriala si Comerciala a Chinei (ICBC), relateaza Reuters.

Actiunea era asteptata, in contextul in care cei doi vanzatori, care spera sa stranga bani in mijlocul unui climat economic sumbru, anuntasera anterior intentia de a-si vinde actiunile detinute la ICBC, cea mai mare banca din lume, dupa valoarea de piata.

Allianz si American Express au vandut parti majore din actiunile ICBC, listata la bursa din Shanghai, pentru 3,86 dolari Hong Kong/actiune, sau cu 4% mai putin fata de pretul actiunilor la inchiderea sedintei bursiere de luni, potrivit declaratiilor unei surse apropiate situatiei.

ICBC este de asemenea listata la bursa din Hong Kong. Cand China a restructurat bancile majore in urma cu cativa ani, institutiile financiare occidentale au preluat participatii la creditorii chinezi, sperand sa profite de pe urma investitiilor, in timp ce au fortat un parteneriat strategic intr-un stat cu dezvoltare economica rapida.

ICBC a pornit de la o banca care a primit ajutor financiar si a ajuns cea mai mare si cea mai profitabila banca din din lume, avand o capitalizare de peste 190 miliarde dolari.

Dar dupa criza financiara de anul trecut, bancile din occident au dorit sa stranga capital prin vanzarea de participatii la bancile din China.

La randul lor, Royal Bank of Scotland si Bank of America au renuntat la activele detinute la Bank of China si respectiv China Construction Bank.

Goldman Sachs a vrut sa vanda jumatate din participatia de 4,93% in ICBC luna aceasta, urmand ca restul sa fie vandut in octombrie, dar a promis luna trecuta ca va pastra 80% din actiuni pana in aprilie 2011.

Allianz a vanzut 3,22 miliarde de actiuni ale ICBC, iar American Express 638,06 actiuni unui grup select de investitori, prin vanzari private, potrivit unui comunicat al ICBC publicat marti. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#actiuni, # investitori, # active , #stiri Bank of America