Asia si Europa au inca incredere in dolar

Duminica, 07 August 2011, ora 22:26
1515 citiri
Asia si Europa au inca incredere in dolar

Cu toate ca Standard & Poor's a redus ratingul de tara al SUA, guvernele europene si-au exprimat increderea in dolar, iar statele asiatice isi vor mentine detinerile in titluri de Trezorerie SUA, informeaza Mediafax.

Rusia a aratat ca retrogradarea "poate fi ignorata", iar Franta s-a alaturat pozitiei guvernului de la Washington, punand sub semnul intrebarii calitatea analizei S&P.

Coreea de Sud a plasat ratingul SUA pe ordinea de zi a unei conferinte de urgenta sustinuta duminica de oficiali din statele G20, iar agentia chineza de stat Xinhua a aratat, intr-un comentariu, ca SUA trebuie "sa se vindece de dependenta" de credit.

Autoritatile din China, Japonia si Asia de Sud-Est in general sunt atrase de investitiile in titluri de Trezorerie SUA deoarece incearca sa evite aprecierea monedelor locale fata de dolar, pentru a-si proteja competitivitatea exporturilor.

China a cumulat obligatiuni guvernamentale americane de 1.160 miliarde de dolari si este cel mai mare creditor strain al statului american.

Incercarile Japoniei de a slabi yenul vor continua sa creasca cererea de titluri de Trezorerie. Ministrul adjunct al Finantelor, Fumihiko Igarashi, a declarat duminica ca guvernul este pregatit sa intervina din nou pentru deprecierea yenului, dupa ce a vandut pe 4 august volume uriase in moneda locala, estimate la 4.500 miliarde yeni (57 miliarde de dolari).

"Nu vor fi prea bucuroase, dar bancile centrale asiatice vor fi nevoite sa se tina bine si sa depaseasca momentul.

Se exercita presiuni asupra lor sa pastreze active lichide si nu exista nimic mai lichid decat piata titlurilor americane de Trezorerie. Aceste active au mers bine intotdeauna, nu e ca si cum ar tine active nelichide", comenteaza un analist al Westpac Baning Corp, Sydney.

Asia detine circa jumatate din obligatiunile emise pe plan international de Statele Unite, potrivit datelor Trezoreriei de la Washington.

Investitorii in titluri de Trezorerie au castigat un randament mediu de 3,12% in perioada mai-iulie, potrivit datelor Bank of America Merrill Lynch.

Preturile obligatiunilor guvernamentale americane au crescut in ultimele saptamani pe piata secundara, desi S&P a avertizat ca ar putea reduce ratingul AAA al SUA, deoarece investitorii au cautat un refugiu fata de temerile tot mai mari legate de economia globala si de criza datoriilor de stat din zona euro.

Randamentul titlurilor de referinta ale SUA, cu maturitatea la 10 ani, a coborat in aceasta saptamana la 2,56%, de la 3,12% cu o luna in urma, inainte de anuntul S&P privind reducerea ratingului SUA la AA+.

Surse guvernamentale japoneze au declarat ca Japonia, al doilea mare investitor dupa China in titluri americane de Trezorerie, nu vede nicio problema legata de increderea in aceste active.

In Marea Britanie, al treilea mare creditor strain al SUA, secretarul de stat pentru Afaceri, Vince Cable, a afirmat sambata ca dolarul este cea mai importanta moneda pe plan international in viitorul apropiat.

Rusia, de asemenea un creditor important al Washingtonului, considera ca obligatiunile americane sunt de incredere si nu isi va schimba politica de investitii in privinta SUA. Ministrul adjunct al Finantelor, Serghei Storchak, a declarat sambata ca reducerea ratingului "poate fi ignorata" din punct de vedere al strategiei de investitii pe termen lung.

Si tarile arabe si-au exprimat increderea in dolar si in obligatiuni americane, aratand ca nu intentioneaza sa-si reduca detinerile in moneda SUA.

#incredere dolar, #titluri stat sua, #state asiatice, #dolar, #rating sua , #stiri Bank of America