ATACAREA BANCILOR ar putea aduce din nou recesiunea in SUA

Marti, 06 Septembrie 2011, ora 19:55
2425 citiri
ATACAREA BANCILOR ar putea aduce din nou recesiunea in SUA

Una dintre dorintele guvernului este sa destrame cea mai mare banca a natiunii si sa descurajeze, in acest fel, creditarea. Dar daca va da curs acestui impuls, guvernul SUA va face o mare greseala, sustin analistii americani, care avertizeaza ca unul dintre efecte ar putea consta in "instalarea" recesiunii.

Specialistul financiar Dick Bove considera ca Washingtonul actioneaza fara sa ia in calcul efectele pe care limitarea creditarii si in general orice actiune impotriva bancilor le-ar putea avea.

Declaratia analistului vine in contextul in care Federal Housing Finance Agency a dat in judecata 17 banci, pentru practicile din timpul colapsului Lehman Brothers si pentru faptul ca au prezentat gresit calitatea ipotecilor vandute in timpul crizei imobiliare din America.

In plus fata de procese, administratia Obama si Congresul vizeaza si industria serviciilor financiare, cu o serie de masuri printre care se numara reducerea riscurilor si obligarea bancilor sa ia in calcul si cerinte de capital mai mari.

Noile reguli referitoare la capital ar putea forta bancile sa isi vanda activele.

"La un moment dat, cele mai mari patru banci din SUA aveau 50% din activele totale din sectorul bancar, iar guvernul vrea, acum, sa se desparta de aceste banci", sustine Bove, vicepresedinte al departamentului de cercetare din cadrul Rochdale Securities.

"Guvernul nu doreste ca cele patru banci mari sa mai continuie sa existe in aceasta forma, ci mai degraba...o raspandire a riscurilor in industria bancara", este de parere controversatul analist, citat de CNBC.

Problema consta in faptul ca autoritatile americane nu iau in calcul si impactul acestei decizii asupra economiei americane, mai spune Bove.

"Limitarea progresiva a creditarii din economia Statelor Unite nu va face decat sa favorizeze continuarea recesiunii", apreciaza specialistul.

Acesta mai spune ca institutiile bancare angajate in activitati traditionale, precum colectarea depozitelor, alocarea de imprumuturi sau transferul de fonduri vor fi recompensate, in timp ce bancile care vor acorda credite urmand o strategie "agresiva", si care, de altfel, contribuie la cresterea economiei, vor fi sanctionate.

Ca atare, investitorii se vor indeparta de catre banci, iar in unele cazuri, preturile actiunilor vor cobori aproape de valoarea de lichidare.

"Intrucat guvernul intentioneaza sa isi atinga tintele si sa actioneze ghidat de beneficiile pe termen lung, pierde din vedere un aspect foarte important si nu ii mai pasa de impactul pe termen scurt", mai subliniaza Bove, intr-o nota de cercetare.

"In cazul in care ritmul de crestere al economiei trebuie sa incetineasca, iar rata somajului sa creasca, atunci asa sa fie. Guvernul nu se va opri pana cand nu bifeaza targeturile pe care doreste sa le vada realizate", concluzioneaza Dick Bove.

Agentia americana ce supravegheaza institutiile de credit Fannie Mae si Freddie Mac intentioneaza sa dea in judecata mai multe banci majore pentru prezentarea gresita a calitatii ipotecilor pe care le-au vandut in timpul crizei imobiliare.

Potrivit reprezentantilor agentiei, bancile ar fi trebuit sa stie ca ipotecile pe care le vindeau erau active toxice, potrivit The New York Times.

Printre bancile care vor fi date in judecata se numara Bank of America, JPMorgan Chase si Goldman Sachs, potrivit unor surse. Plangerea in instanta ar putea avea loc vineri, au adaugat acestea.

Fannie Mae si Freddie Mac au pierdut peste 30 de miliarde de dolari din cauza afacerilor cu astfel de ipoteci, statul fiind nevoit sa le nationalizeze, pentru a le salva de la faliment.

Totusi, unii directori ai bancilor in cauza sustin ca pierderile au fost cauzate de situatia economica din acea perioada.

#banci, #banci date in judecata sua, #recesiune sua, #recesiune, #criza , #stiri Bank of America