Bank of America, investigata despre primele de 3,62 mld $

Marti, 14 Aprilie 2009, ora 12:42
1567 citiri
Bank of America, investigata despre primele de 3,62 mld $

Arbitrul pietelor de capital din SUA, Securities and Exchange Commission (SEC), investigheaza daca Bank of America a incalcat legile prin refuzul de a divulga actionarilor planul Merrill Lynch de a plati prime de 3,62 miliarde dolari, inaintea votului asupra fuziunii dintre banci, scrie Reuters.

Mary Schapiro, presedintele SEC, a anuntat printr-o scrisoare destinata unei congresmen democrat ca autoritatile de reglementare "analizeaza indeaproape actiunile Bank of America", fara a mentiona daca planul privind plata primelor a fost dezvaluit, inainte ca aceasta sa fuzioneze cu Merril Lynch.

Saptamana trecuta, congresmenul Dennis Kucinich a spus ca exista "intrebari serioase" asupra incapacitatii Bank of America de a dezvalui detalii cu privire la aceste prime, inainte ca actionarii sa voteze pentru achizitia Merril.

Intr-un comunicat publicat saptamana trecuta, Bank of America a anuntat ca a dezvaluit actiunile intr-un mod legal si adecvat, inaintea intrunirii actionarilor.

Actionarii au aprobat la inceputul lui decembrie preluarea Merrill Lynch de catre Bank of America, o tranzactie riscanta, dar menita sa creeze un gigant bancar cu o pozitie de lider in aproape toate sectoarele majore ale sistemului financiar.

Merrill Lynch a afisat la jumatatea lunii ianuarie pierderi record de 15,31 miliarde dolari in al patrulea trimestru din 2008, in contextul crizei financiare mondiale, ce a afectat grav marile banci americane.

Anuntul privind rezultatele financiare a venit dupa ce Bank of America a primit 20 de miliarde de dolari din partea guvernului SUA, pentru incheierea preluarii Merrill Lynch.

Pierderea inregistrata in al patrulea trimestru de Bank of America se ridica la 1,79 miliarde dolari, echivalent cu 48 centi/actiune, comparativ cu profitul net de 268 milioane dolari, 5 centi/actiune, inregistrat in aceeasi perioada din anul precedent. 

#actionari, #banca, #capital , #stiri Bank of America