Bank of America negociaza preluarea Countrywide Financial Corp

Vineri, 11 Ianuarie 2008, ora 11:26
1297 citiri
Bank of America negociaza preluarea Countrywide Financial Corp

Bank of America Corp se afla in negocieri pentru preluarea Countrywide Financial Corp, cel mai mare creditor ipotecar din SUA, aflat acum in prag de faliment, au declarat mai multe surse avizate, informeaza Reuters.

Purtatorul de cuvant al Bank of America, Scott Silvestri, a refuzat sa comenteze. The Wall Street Journal a anuntat de asemenea o posibila fuziune.

Chiar si dupa castigurile inregistrate joi la bursa dupa aparitia acestei informatii, Countrywide valoreaza doar 4,8 miliarde de dolari, cu mult sub 26 miliarde dolari cat valora in februarie 2007, chiar inainte de aparitia crizei din sectorul de imobiliare.

"In ce priveste Countrywide, aceasta este cea mai buna sansa de a se salva", a declarat directorul administrativ al agentiei de rating Egan-Jones Ratings Co, Sean Egan.

"La sfarsitul haosului care se va extinde in urmatorii doi ani, Bank of America va beneficia de o pozitie puternica pe piata ipotecara".

O achizitie va reprezenta o alta preluare majora pentru directorul executiv al Bank of America, Kenneth Lewis, ce a cheltuit peste 100 miliarde dolari in urmatorii patru ani pe Fleet Boston Financial Corp, firma de carduri MBNA Corp, LaSalle Bank Corp si firma de management al activelor U.S. Trust.

Achizitiile au ajutat grupul Bank of America, cu sediul in Charlotte, North Carolina, sa ajunga pe pozitia a doua in sectorul bancar din SUA, rivalizand cu Citigroup Inc si JPMorgan Chase & Co.

Odata cu fuziunea, grupul Countrywide, fondat in 1969, cu sediul in Calabasas, isi va incheia perioada de independenta de 38 de ani.

Countrywide si-a restructurat diviziile de creditare in vara lui 2007, dupa ce a suferit pierderi de 11,5 miliarde dolari, din cauza ca investitorii nu mai cumparau ipotecile oferite.

Problemele in crestere au condus la o pierdere de 1,2 miliarde dolari in al treilea trimestru, si la reducerea a 11.000 de locuri de munca incepand cu sfarsitul lunii iulie 2007.

Countrywide ofera in prezent doar credite pentru gospodarii, considerate mai putin riscante.

Cu toate astea, problemele de creditare continua.

Countrywide a declarat ca intarzierea platilor din decembrie in ce priveste creditele pentru case a atins un record.

In timp ce Countrywide a repetat ca detine suficiente lichiditati pentru a opera, investitorii nu au fost convinsi de acest lucru.

"Este evident ca o preluare a Countrywide de catre Bank of America va rezolva problemele financiare ale bancii imediat", a declarat analistul firmei Gimme Credit, Kathleen Shanley.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.