Bernake: Raspunsul bancilor la testele de stres este incurajator

Marti, 12 Mai 2009, ora 10:27
2144 citiri
Bernake: Raspunsul bancilor la testele de stres este incurajator

Testele de stres ale guvernului american, la care au fost supuse 19 banci mari, pentru a se vedea cum ar face fata unei incetiniri puternice a cresterii economice, par sa ajute deja bancile sa aiba acces la capital privat, a declarat luni presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, scrie Reuters, citat de NewsIn.

"Indicatorii initiali sunt incurajatori", a declarat Bernanke in cadrul unei conferinte organizata de Atlanta Federal Reserve Bank.

Un alt rezultat pozitiv al testelor este faptul ca o parte din aceste banci au anuntat ca vor sa emita obligatiuni pe termen lung fara garantia Federal Deposit Insurance Corp.

Bernanke
a avertizat ca va trece o perioada buna de timp pana cand se va afla daca testele, care au pus bancile in fata unor scenarii sumbre in ceea ce priveste productia economica, somajul si scaderea pretului caselor, vor sprijini moralul investitorilor si vor asigura accesul bancilor la capital privat.

"Speram ca in doi sau trei ani sistemul bancar isi va reveni, avand o dependenta scazuta de capitalul guvernamental", a adaugat Bernanke.

Declaratiile oficialului vin in contextul in care patru banci americane au anuntat luni ca urmeaza sa vanda pachete importante de actiuni si se vor folosi de fondurile obtinute pentru rambursarea imprumuturilor guvernamentale.

U.S. Bancorp vrea sa vanda titluri de 2,5 miliarde dolari si vinde de asemenea obligatiuni de 1 miliard dolari, in timp ce Capital One Financial Corp vrea sa puna in vanzare actiuni de 1,75 miliarde dolari, BB&T Corp de 1,5 miliarde dolari, iar KeyCorp de 750 milioane dolari.

Totodata, BB&T isi va reduce de asemenea dividendele trimestriale cu 68%, la 15 centi/actiune, de la 47 centi/actiune, economisind anual 725 milioane dolari, dupa 37 de ani in care a crescut consecutiv plata dividendelor.

In urma cu trei zile, Wells Fargo & Co si Morgan Stanley au vandut impreuna actiuni de 12,6 miliarde dolari. De asemenea, Morgan Stanley a vandut obligatiuni de 4 miliarde dolari.

Bancile fac parte din cei 19 creditori care au fost supusi la testele de stres ale guvernului american, pentru testarea abilitatii acestora de a face fata unei incetiniri puternice a cresterii economice.

U.S. Bancorp, Capital One si BB&T fac parte din cele noua banci care, in urma testelor, s-a dovedit ca nu au nevoie de o majorare de capital, in timp ce KeyCorp are nevoie de 1,8 miliarde dolari.

Rezultatele testelor de stres au tras o linie intre bancile cu o situatie financiara mai buna si cele care se confrunta cu probleme, indicand sumele de care acestea au nevoie pentru a-si stabiliza finantele.

Testele, organizate de banca centrala americana, Federal Reserve, au aratat ca 10 banci au nevoie de capital suplimentar pentru a face fata unor viitoare pierderi, daca recesiunea se va inrautati. Bank of America are nevoie de 33,9 miliarde dolari, in timp ce Citigroup are nevoie de 5,5 miliarde dolari.

De asemenea, Wells Fargo trebuie sa stranga 13,7 miliarde dolari, iar GMAC 11,5 miliarde dolari. Administratia Obama spera ca bancile sa umple aceste goluri din surse private, desi seful Fed, Ben Bernanke, a spus ca guvernul este pregatit sa ia masuri, daca va fi nevoie.

#Bernake, #banci, #stres, #morgan, #stanley , #stiri Bank of America