Bernanke neaga ca ar fi amenintat conducerea Bank of America

Joi, 25 Iunie 2009, ora 18:38
1667 citiri
Bernanke neaga ca ar fi amenintat conducerea Bank of America

Presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a negat, joi, ca ar fi amenintat conducerea bancii Bank of America in cazul in care acestia ar fi oprit fuziunea cu Merrill Lynch sau ca le-ar fi cerut sa nu dezvaluie informatii negative despre Merrill, relateaza Reuters, potrivit Newsin.

Membrii Comisiei pentru Monitorizare si Reforma Guvernamentala a Camerei Reprezentantilor au invinuit Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, de ascunderea implicarii sale in fuziunea celor doua banci americane si a unor detalii importante legate de aceasta operatiune.

Bernanke a spus ca decizia de a merge inainte cu fuziunea a apartinut consiliului de conducere, care a fost obligat sa ia cea mai buna decizie in interesul actionarilor si al companiei.

Acesta a spus ca nu a cerut nimanui sa spuna oficialilor bancii ca Federal Reserve va lua o anumita decizie, daca Bank of America ar fi ales sa invoce clauza de schimbare materiala adversa (MAC).

Aceasta este o prevedere legala inserata frecvent in contractele de fuziuni si achizitii, care permite partii care preia o companie sa refuze incheierea unei astfel de operatiuni, din cauza unor motive ce tin de situatia financiara precara a companiei preluate.

"Am fost de acord cu parerea altora, care spuneau ca invocarea clauzei MAC, in acest caz, implica riscuri semnificative pentru Bank of America, ca si pentru Merrill Lynch si pentru intregul sistem financiar si am comunicat acest lucru domnului Lewis si colegilor sai", a spus Bernanke.

"Federal Reserve a actionat corect si in ceea ce priveste dezvaluirea de informatii. Dupa cum am mai scris intr-o scrisoare adresata Comisiei, nici eu, nici alt membru al Federal Reserve nu am comandat sau sfatuit grupul Bank of America in ceea ce priveste ascunderea unor informatii legate de Merrill Lynch ce ar fi trebuit facute publice, inclusiv pierderile sale, pachetele salariale sau prime, sau orice alta tema", a declarat Bernanke in fata membrilor Comisiei.

"Cred ca implicarea noastra in acest episod, inclusiv dezvoltarea unui pachet de asistenta ce a facilitat preluarea Merrill Lynch de catre Bank of America, a fost realizata cu cea mai mare integritate, insa au intarit ambele companii si, astfel, sporind stabilitatea sistemului financiar si protejand contribuabilii", a adaugat Bernanke.

Fed este supusa unor chestionari din partea Congresului pentru o serie dintre actiunile extraordinare pe care le-a realizat in timpul crizei financiare care a inceput din vara anului 2007.

Ancheta fuziunii Bank of America-Merrill Lynch vine intr-o perioada in care propunerea administratiei Obama, privind restructurarea sistemului de monitorizare financiara, este discutata. 

 

#bernanke, #conducere, #fuziune, #lynch, #merrill , #stiri Bank of America