Ce rol a jucat Ernst&Young in falimentul Lehman Brothers

Luni, 20 Decembrie 2010, ora 23:19
1637 citiri
Ce rol a jucat Ernst&Young in falimentul Lehman Brothers

Procuratura din New York urmeaza sa acuze compania de consultanta Ernst&Young de frauda, pentru rolul jucat in falimentul Lehman Brothers, intrucat nu a intervenit desi banca de investitii a inselat investitorii in privinta soliditatii sale financiare, au declarat surse citate Wall Street Journal pentru Mediafax.

Procesul, de natura civila, va reprezenta o premiera, fiind pentru prima oara cand o companie de consultanta importanta va fi judecata pentru rolul avut in criza financiara.

Procesul se bazeaza pe tranzactiile efectuate de Lehman Brothers pentru a da impresia ca riscurile la care este expusa sunt mai mici decat in realitate.

Lehman Brothers a fost o lunga perioada de timp unul dintre cei mai mari clienti ai Ernst&Young, care a castigat din comisioane aproximativ 100 de milioane de dolari pentru activitatile de audit, in perioada 2001-2008, au aratat persoane apropiate situatiei.

Procesul, care ar putea fi lansat in aceasta saptamana, face parte dintr-o investigatie mai ampla referitoare la suspiciunile ca unele banci au inselat investitorii prin excluderea datoriilor din balantele contabile, inainte de raportarile financiare, pentru a masca nivelul riscurilor asumate.

Statul New York ar putea impune acestor banci amenzi si alte penalitati. Procuratura a solicitat documente si informatii de la mai multe companii, intre care si Bank of America, care a dezvaluit, in acest an, sase tranzactii clasificate incorect.

Potrivit Wall Street Journal, este posibil ca Ernst&Young sa negocieze un acord cu procuratura inainte de deschiderea procesului.

Reprezentantii Ernst&Young si ai Lehman Brothers au refuzat sa comenteze. Tranzactiile suspectate implica acorduri de rascumparare (repo), o forma de imprumuturi pe termen scurt care permit bancilor sa isi asume riscuri mai mari in tranzactii.

Unele banci si-au redus sistematic aceste datorii, la sfarsitul trimestrelor fiscale, pentru a parea ca riscurile asumate sunt mai mici.

In cazul Lehman Brothers, aceste operatiuni au iesit la iveala in martie, cand investigatiile legate de falimentul bancii au aratat ca banca a transferat din balanta contabila active de circa 50 de miliarde de dolari.

Lehman a calificat aceste tranzactii drept vanzari de instrumente financiare, in loc de imprumuturi, ceea ce a determinat investitorii sa creada ca banca este mai solida decat era in realitate. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ernst&young, #frauda, #faliment, #lehman brothers , #stiri Bank of America