Cei mai periculosi virusi din istorie

Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 12:56
3633 citiri
Cei mai periculosi virusi din istorie

Incepand cu anul 1981, cand a aparut primul virus informatic, zeci de milioane de utilizatori au cazut prada "troienilor", "viermilor" si altor coduri malware. Oricat s-au mobilizat dezvoltatorii de solutiir de securitate, cyber-criminalii au devenit mai destepti si mai decisi. Au gasit vulnerabilitati in fisiere-document, website-uri guvernamentale si chiar in sistemele Macintosh, multa vreme crezute de neatins. Iata cei mai periculosi 10 virusi, care au dat tarcoale Internetului, in ultimii ani, potrivit Complex.com.

10. Mariposa
Origine: Spania
Anul aparitiei: 2010

Mariposa a virusat aproape 13 milioane de PC-uri, pe cuprinsul a peste 190 de tari. Virusul era folosit pentru a fura datele cartilor de credit ale utilizatorilor.

9. Klez
Origine: Rusia
Anul aparitiei: 2002

Klez detine si acum titul de cel mai raspandit "worm". Acesta suprascria fisierele de pe calculator, cu fisiere false.

In plus, era programat sa dezactiveze programele antivirus de pe PC-uri, pentru a supravietui.

8. Sql Slammer
Origine: Marea Britanie
Anul aparitiei: 2003

SQL Slammer lua la tinta servere, pe care le bombarda cu linii de cod.  Acestea erau coplesite de traficul artificial si fie mergeau mai greu, fie erau scoase din functiune temporar.

Printre cei care au avut cel mai mult de suferit de pe urma Sql Slammer au fost Bank of America, Continental Airlines si orasul Seattle.

7. Code Red
Origine: SUA
Anul aparitiei: 2001

Unul dintre cei mai periculosi virusi ai tuturor timpurilor, Code Red a reusit sa uneasca PC-urile infectate intr-un atac concertat asupra site-ului Casei Albe.

6. Storm
Origine: undeva, in Europa
Anul aparitiei: 2007

Storm a afectat peste 50 de milioane de computere. Se ascundea intr-un atasament venit printr-un e-mail. Virusul nu dauna performantelor calculatorului, dar era folosit pentru profit, furand informatii personale, care mai apoi erau vandute.

Foarte greu de prins deoarece se transforma o data la fiecare 30 de minute, Storm a fost considerat la acel timp viitorul malware-ului.

5. Mydoom
Origine: Rusia
Anul aparitiei: 2004

Internetul nu a vazut un virus care sa se raspandeasca mai rapid decat Mydoom. Worm-ul permitea controlul calculatorului virusat, de la distanta.

4. Nimda
Origine: necunoscuta
Anul aparitiei: 2001

De o complexitate nemaiintalnita pana atunci, Nimda s-a raspandit in cel putin 5 moduri.

Odata ce ajungea pe un calculator, Nimda crea un cont de administrator de pe care supra-scria informatii pe hard cu fisiere false.

3. Melissa
Origine: SUA
Anul aparitiei: 1999

Melissa a fost unul dintre primii virusi care s-au transmis via e-mail. Ascuns in fisiere document, acesta a virusat retele corporate si guvernamentale.

2. I love you
Origine: SUA
Anul aparitiei: 2000

Virusul care a infectat milioane de PC-uri intr-o singura noapte a fost scris de un student care dorea sa obtina cat mai multe parole.

Pana cand dezvoltatorii de antivirusi au venit cu o solutie, "I Love You" generase daune de 10 miliarde de dolari.

1. Conficker
Origine: undeva in Europa
Anul aparitiei: 2009

Cel mai periculos virus al tuturor timpurilor, Conficker a afectat zeci de milioane de PC-uri si servere din peste 200 de tari.

In parte virus, in parte troian, Conficker blocheaza update-urile de sistem si instalarea programelor anti-malware. A afectat reteaua Ministerului de Aparare britanic si pe cea a politiei norvegiene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#virusi, #malware, #cyber-infractori , #stiri Bank of America