Cele mai admirate companii din lume

Sambata, 07 Martie 2009, ora 09:21
2418 citiri
Cele mai admirate companii din lume

Apple este considerata cea mai admirata companie, potrivit unui top realizat de revista Fortune, pe baza unui sondaj in randul oamenilor de afaceri.

Desi starea de sanatate a directorului executiv, Steve Jobs, a ajuns pe prima pagina a ziarelor, compania fiind invinuita ca ar fi ascuns adevarul in aceasta privinta pentru a nu cobori valoarea actiunilor, clientii au ramas fideli, scrie Fortune.

In prima parte a anului, Apple a livrat 22,7 milioane de iPod-uri, cu trei procente mai mult decat anul trecut, 2,5 milioane de computere Mac si 4,4 milioane de iPhone-uri.

Berkshire Hathaway ocupa pozitia a doua, mai ales datorita proprietarului sau, magnatul american Warren Buffet, admirat pentru faptul ca nu se teme sa-si recunoasca propriile greseli.

Grupul sau de companii a pierdut 49% din valoarea actiunilor fata de luna decembrie a anului 2007, pe fondul investitiilor mai putin inspirate in Wells Fargo, U.S. Bancorp si American Express.

Chiar si in conditiile unei piete auto dezastruoase, Toyota Motor reuseste sa obtina voturi din partea oamenilor de afaceri. Pe langa gigantii americani GM si Chrysler, producatorul japonez se tine inca tare, desi a anuntat pierderi de patru miliarde de dolari in 2008, primele din 1950.

Inovatia este motorul din spatele Google si motivul principal pentru prezenta in acest top. Numele sau a devenit atat de popular incat a fost transformat in verb (sinonim al cautarii pe internet) si a fost introdus in dictionarul englez.

Criza nu a ramas insa fara efecte asupra sa. Astfel, la biroul sau din New York s-a scurtat programul cantinei si nu se mai ofera ceaiul de dupa-amiaza, insa mancarea tip gourmet este inca in meniu, glumesc reporterii revistei americane.

Top 5 este completat de Johnson & Johnson, aproape fiecare familie avand in casa un produs al acestei companii. Recent, J&J a incheiat un parteneriat cu Universitatea Vanderbilt pentru a produce medicamente pentru combaterea schizofreniei si a cumparat producatorul de implanturi mamare, Mentor.

Procter & Gamble, FedEx si Southwest Airlines (care au obtinut acelasi scor), General Electric si Microsoft sunt urmatoarele clasate in top 10.

Pentru realizarea clasamentului au fost analizate aproape 700 de companii din 28 de tari si s-au chestionat peste 4.000 de oameni de afaceri si analisti.

Cele 50 de companii care au obtinut destule voturi pentru a se clasa in top provin din industrii foarte diverse. Astfel segmentul alimentatie si comert este reprezentat de companii precum Wal-Mart (11), Coca-Cola (12) si Nestle (38), IT-ul de IBM (17), Cisco Systems (31) sau Samsung (50), iar turismul de Singapore Airlines (33) si Marriott International (37).

In ciuda reclamei negative din ultima perioada, si sistemul financiar isi are admiratorii sai, firme precum J.P. Morgan Chase (20), Bank of America (26) Northwestern Mutual (43) castigand destule puncte.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#companii, # sondaj, # angajati, # investitii, # valoare, # clienti , #stiri Bank of America