Criza cardurilor de credit va lovi mai crunt decat criza bursier?

Vineri, 31 Octombrie 2008, ora 11:11
2466 citiri
Criza cardurilor de credit va lovi mai crunt decat criza bursier?

Criza imobiliara risca sa-i lase fara locuinte pe cei care si le-au cumparat prin credite ipotecare, criza de pe Wall Street i-a afectat pe cei care investesc la bursa (circa 40 milioane locuitori ai SUA), dar o apropiata criza a cartilor de credit nu-l va cruta pe niciun adult american.

Aceasta "nenorocire" mai mare decat toate celelalte este aproape sa loveasca America in cateva saptamani, poate chiar in perioada "cumparaturilor nebune" de la sfarsitul anului.

Potrivit International Herald Tribune (IHT), primele zece institutii de creditare prin carduri de credit (intre care American Express, Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase, Capital One) sunt disperate sa-si diminueze pierderile produse de rau-platnici.

In prima jumatate a lui 2008, bancile au pierdut 21 miliarde dolari si o pierdere de inca cel putin 55 miliarde este estimata pentru prima jumatate a lui 2009.

Fata de intreaga suma pe care le-o datoreaza americanii posesori de carti de credit - peste 3.000 miliarde! - pierderile sunt inca mici, de circa 5,5%, insa masurile luate pentru a opri "hemoragia" constau in conditii de creditare mai aspre si dobanzi mai ridicate care ii vor afecta pe toti americanii.

Iar cei mai afectati, ale caror bugete familiale ar putea intra in "faliment", sunt cei care vor intra in somaj din pricina recesiunii sau care lucreaza in domenii (constructii si vanzari de automobile, servicii financiare), unde s-au anuntat zeci de mii de concedieri pentru lunile urmatoare.