Daca semneaza cu Morgan Stanley, Citigroup ar putea castiga 10 miliarde dolari

Luni, 12 Ianuarie 2009, ora 10:52
1623 citiri
Daca semneaza cu Morgan Stanley, Citigroup ar putea castiga 10 miliarde dolari

Citigroup Inc, compania americana de servicii financiare, ar putea castiga pana la 10 miliarde dolari din vanzarea pachetului de control al diviziei de brokeraj catre Morgan Stanley, intr-o incercare de a recastiga capital, scrie Bloomberg. Castigurile inainte de taxe ar surveni in urma aprecierii activelor unitatii Smith Barney a Citigroup, pana la o noua valoare anuntata in urma afacerii, a anuntat o sursa apropiata situatiei, ramasa sub anonimat.


Dupa plata taxelor, castigurile de pana la 6 miliarde dolari ar fi destinate cresterii capitalului bancii, insititutia fiind atat de grav afectata de criza din sistemul financiar, incat a fost nevoita sa ceara 45 miliarde dolari de la guvernul Statelor Unite.


"Citigroup vinde viitorul pentru a depasi criza din prezent si din pacate nu are alta solutie", a declarat David Tronem, analist in cadrul Fox-Pitt Kelton Cochran Caronia Waller din New York.


Cea mai mare criza bancara de la Marea Depresiune l-a fortat pe directorul executiv al Citigroup, Vikram Pandit, in varsta de 51, sa revina asupra promisiunii de nu a vinde Smith Barney. In ultimul deceniu, unitatea a fost centrul planului bancii de a furniza subscrieri de obligatiuni, conturi de economii si consiliere de investitii, in cadrul aceleiasi institutii.


Fostul secretar al Trezoreriei, Robert Rubin, ce face parte din companie din 1999, s-a opus divizarii unitatii si a anuntat vineri ca planuieste sa demisioneze.


Discutiile in vederea combinarii Smith Barney cu unitatea de brokeraj a Morgan Stanley, intr-o companie cu capital mixt de 20 miliarde dolari, au avansat in week-end, a spus o persoana apropiata situatiei.


Morgan Stanley ar urma sa plateasca intre 2 si 3 miliarde dolari catre Citigroup, pentru a obtine 51% din noua companie. Noua firma, ce ar urma sa se numeasca Morgan Stanley Smith Barney, ar angaja aproximativ 22.000 de brokeri, depasind ca marime reteaua creata de prin preluarea Merrill Lynch & Co. de catre Bank of America Corp.


Citigroup a afisat pierderi nete de 10,4 miliarde dolari in primele noua luni din 2008.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...