Europa nu este imuna la criza severa din SUA

Joi, 17 Iulie 2008, ora 13:22
1377 citiri
Europa nu este imuna la criza severa din SUA

Europa, care a evitat pana acum criza economica mondiala, a cedat pana la urma, in contextul in care Germania, locomotiva cresterii economice europene, se confrunta cu probleme, strivind ultimele sperante ca Europa ar putea scapa de efectele crizei din SUA, potrivit International Herald Tribune.Astfel, Spania, Irlanda si Danemarca fie se afla in mijlocul unei recesiuni, fie se pregatesc sa se confrunte cu acest fenomen. Cresterea economica a Italiei stagneaza iar Franta se confrunta cu o incetinire rapida a cresterii economice.


In Germania, increderea investitorilor a cazut pana la un nivel minim nemaiatins din 1991, an din care a inceput sa fie monitorizata, potrivit unui sondaj al Centrului de Cercetare pentru Economia Europeana de la Mannheim.


Titlurile listate pe pietele din Spania s-au ieftinit dupa ce criza imobiliara din tara a facut prima victima: un dezvoltator imobiliar care a cerut protectie impotriva creditorilor. In Marea Britanie, rata inflatiei s-a accentuat, ca de altfel in intreaga Europa, pana la 3,8% din cauza scumpirii alimentelor si a combustibilului.


"Asistam la schimbari in Europa", spune economistul sef pentru Europa al subsidiarei londoneze a Deutsche Bank, Thomas Mayer, citat in editia electronica a publicatiei International Herald Tribune (IHT).


In timp ce majoritatea economistilor estima ca Europa va avea de suferit de pe urma turbulentelor de pe pietele financiare si a crizei din Statele Unite, viteza fenomenului i-a luat prin surprindere chiar pe cei ce facusera astfel de estimari.


In iunie chiar, observa Mayer, Banca Centrala Europeana (BCE) estima doar o temperare treptata a cresterii economice in trimestrul al doilea. In urma cu doua saptamani, BCE a majorat dobanda de politica monetara, invocand riscurile inflationiste. Riscul actual este, insa, ca Europa s-ar putea confrunta cu o incetinire a cresterii economice vara aceasta, atrage atentia International Herald Tribune.


Din acest punct de vedere, Europa se gaseste pe marginea unei prapastii asemanatoare celei din Statele Unite, care se confrunta deja cu probleme serioase.


SUA poate rezista unei recesiuni mai bine decat Europa, spun unii analisti


Data fiind rezistenta istorica a economiei SUA, unii economisti spun ca americanii au sanse mai mari decat europenii sa evite o recesiune, definita in sensul clasic al termenului, care spune ca situatia de criza apare dupa doua trimestre consecutive de incetinire a cresterii economice.  


"Nu este imposibil ca zona euro sa intre in recesiune, in timp ce SUA sa reuseasca sa o evite", a spus economistul sef pentru Europa al subsidiarei londoneze a Bank of America, Holger Schmieding, citat de IHT.


O astfel de declaratie ar fi fost o curiozitate acum patru luni, cand increderea investitorilor si productia industriala cresteau in Germania si Franta, in pofida precierii euro, care scumpeste exporturile europene in SUA si pe alte piete care au legatura cu dolarul.


Tensiunea investitorilor din Statele Unite ii determina pe acestia sa vanda dolari si sa faca plasamente in moneda unica europeana. Cu toti norii care o ameninta, Europa pare un port mai sigur decat Statele Unite, unde temerile privitoare la bonitatea bancilor ipotecare Fannie Mae si Freddie Mac s-au extins asupra intregii piete, scrie IHT.


Cu toate acestea, aprecierea euro corelata cu scumpirea petrolului, pune presiuni asupra Germaniei, masina de export a Europei.


Economia germana incepe sa dea semne de oboseala


Exporturile Germaniei au coborat cu 3,2% in mai, comparativ cu luna anterioara, in cea mai ampla scadere lunara inregistrata din iunie 2004. Excedentul comercial candva solid al tarii a coborat la 14,4 miliarde euro (23 miliarde dolari), de la 18,8 miliarde euro, potrivit statisticilor guvernamentale.


"Germanii au avut caietele de comenzi pline cand au inceput toate acestea", a spus Schmieding, "dar acum sunt goale".


Germania, spun expertii, a fost ultimul stat din Europa care si-a mentinut cresterea economica, din cauza rolului sau de furnizor de aparatura si de alte bunuri catre China.


Dar, cum americanii au inceput sa nu mai cumpere televizoare si alte obiecte din China, chinezii au inceput sa isi scada comenzile de echipamente germane, spun economistii, citati de IHT.


Pentru Germania, cea mai mare amenintare ar putea sa nu fie o recesiune, ci o spirala inflationista care sa urce salariile. Compania aeriana germana Lufthansa este intr-un conflict cu sindicatele, care cer o majorare salariala cu 9,8% in acest an.


Conducerea Lufthansa a oferit o crestere cu 6,7%, oferta pe care sindicatele au respins-o. Sindicatele strang in prezent voturi pentru o greva care ar putea incepe la sfarsitul lui august.


BCE, prin decizia de a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct procentual la inceputul lunii, a incercat sa descurajeze tocmai un astfel de comportament.


In contextul in care inflatia s-a accentuat pana la 4%, de doua ori peste nivelul tintit de institutia cu sediul la Frankfurt, economistii spun ca o singura majorare a dobanzii de politica monetara a BCE ar avea un efect limitat.


Ce vor face bancile centrale?


In conditiile in care incetinirea cresterii economice a Europei este atat de accentuata, economistii considera ca va fi greu pentru luptatorii impotriva inflatiei din consiliul guvernatorilor BCE sa militeze pentru o noua majorare a dobanzii cheie.


Potrivit IHT, timpurile sunt grele si pentru bancherii centrali din alte tari. In Marea Britanie, inrautatirea conditiilor economice a creat asteptari ca banca centrala, Bank of England, sa coboare in curand dobanda de politica monetara. Accentuarea inflatiei a taiat, insa, orice iluzie.


"Problemele de pe piata imobiliara sugereaza ca situatia se va mai inrautati", a spus Schmieding.


Situatia din Marea Britanie este totusi destul de pozitiva comparativ cu aceea din Spania. In conditiile in care piata imobiliara spaniola, altadata prospera, este in cadere libera, economistii spun ca Spania ar putea intra probabil in recesiune anul acesta.


Un important dezvoltator imobiliar spaniol, Martinsa-Fadesa, si-a declarat, marti, falimentul, dupa ce nu a mai reusit sa isi plateasca datoriile. Pretul mediu al caselor a scazut in trimestrul al doilea, pentru prima data in ultimii zece ani, potrivit guvernului spaniol, ca urmare a temerilor pentru segmentul ipotecar, scrie IHT.


"Problemele din Spania sunt asemanatoare celor din SUA, doar ca, in cazul Spaniei, se intampla mult mai rapid", a spus economistul sef al firmei madrilene de brokeraj Intermoney, Jose Carlos Diez.


Dupa o evolutie exploziva indelungata, corectia era inevitabila, a spus Diez. Inclinatia foarte abrupta a pantei corectiei poate crea, insa, neliniste sociala. Camionagii au facut deja greve ample.


Pentru a micsora efectele colapsului de pe piata imobiliara, guvernul spaniol a introdus recent un pachet de stimulente fiscale. Dat fiind excedentul bugetar al Spaniei, economistii spun ca remediul a fost eficient, desi unul care ar putea contrabalansa doar modest efectele unei crize de pe pietele internationale.


"Problema este", spune Diez, "ca suntem intr-o situatie foarte complicata in Spania si intr-o situatie foarte complicata si in lume".