Fed : Cel putin sase mari banci americane au nevoie de capital aditional

Miercuri, 29 Aprilie 2009, ora 12:15
1139 citiri
Fed : Cel putin sase mari banci americane au nevoie de capital aditional

Cel putin sase dintre primele 19 banci americane au nevoie de capital suplimentar, potrivit rezultatelor preliminare ale testelor de stress, au declarat persoane apropiate situatiei, relateaza Bloomberg.

In timp ce unii creditori ar avea nevoie de alte injectii de capital din partea guvernului, majoritatea capitalului va fi disponibil prin convertirea actiunilor preferentiale in actiuni comune.

Federal Reserve, banca centrala americana, analizeaza apelurile bancilor, printre care Citigroup Inc. si Bank of America Corp., considerate de autoritatile de reglementare ca ar avea nevoie de alte fonduri pentru temperarea pierderilor.

Prin conversia actiunilor, ca alternativa la ajutoarele federale, guvernul le va permite bancilor sa depaseasca problemele cauzate de criza financiara fara implicarea politica care a dus la disensiuni pe Wall Street si in Congres, din cauza planurilor de salvare.

"Autoritatile de reglementare se vor confrunta cu nevoia puternica de fonduri si nu este inca clar daca au resursele necesare sau sunt capabile din punct de vedere politic de a le furniza", a declarat David Greenlaw, economit sef in cadrul Morgan Stanley, una dintre cele 19 banci supuse testelor.

Rezultatele finale ale testelor urmeaza sa fie publicate saptamana viitoare. Agentiile bancare care supravegheaza analizele si Departamentul Trezoreriei inca se afla in discutii in ceea ce priveste cantitatea de informatii care urmeaza sa fie dezvaluita.

Presedintele Federal Reserve, Ben S. Bernanke, secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, si alti oficiali se vor intruni saptamana aceasta pentru a discuta testele.

Geithner a declarat ca bancile pot strange capital prin mai multe mijloace, printre care si convertirea de actiuni preferentiale detinute de guvern de la injectiile de capital de anul trecut, strangerea de fonduri privare sau primirea unui nou flux de lichiditati din partea constribuabililor.

In timp ce autoritatile de reglementare subliniaza in testul de stress actiunile comune, convertirea celor preferentiale este o alta optiune.

Companiile care primesc asistenta suplimentara ar putea fi controlate de guvern mai drastic, fiind implementate masuri printre care si concedierea unor membri ai consiliilor de directori sau chiar a directorilor executivi, a avertizat secretarul Trezoreriei.

Astazi, Kenneth Lewis, directorul executiv al Bank of America, va fi pus in fata votului actionarilor cu privire la realegerea acestuia in functia de presedinte al consiliului director.

In timpul mandatului lui Lewis, banca a primit ajutor guvernamental de 45 miliarde dolari. Autoritatile de reglementare din Statele Unite le-au cerut Bank of America Corp si Citigroup Inc sa-si majoreze capitalul, ca urmare a rezultatelor testelor de stress la care au fost supuse.

Dar acestea nu sunt singurele institutii bancare care ar putea avea nevoie de capital suplimentar. Astfel, potrivit unei analize publicate pe 24 aprilie, intocmita de Morgan Stanley, bancile regionale SunTrust Banks Inc., KeyCorp si Regions Financial Corp. ar avea nevoie de o majorare de capital. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#capital, # actiuni, # fonduri, # lichiditati , #stiri Bank of America