Guvernul SUA renunta la 3 din programele incluse in pachetul TARP

Miercuri, 21 Octombrie 2009, ora 11:11
1378 citiri
Guvernul SUA renunta la 3 din programele incluse in pachetul TARP

Administratia Obama va inchide mai multe programe aflate la baza pachetului de 700 miliarde dolari de salvare a sistemului financiar, insa va continua sa urmareasca si sa sprijine relansarea economiei, a anuntat marti seara secretarul general al Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, citat de Reuters.

"Ne aflam in punctul in care putem incepe sa dezmembram programele care au definit TARP in fazele initiale", a afirmat Geithner intr-un interviu pentru Reuters, referindu-se la Troubled Asset Relief Program - programul de degrevare a activelor neperformante, informeaza Mediafax.

Dupa eliminarea acestor masuri, fundamentale la finele anului trecut odata cu escaladarea crizei, administratia se va concentra pe "programe cu obiective mai clare, concentrate pe principalele zone unde exista inca acces slab la credit", a aratat seful Trezoreriei Statelor Unite, numind in principal piata rezidentiala si zona firmelor mici.

Geithner a mai spus ca guvernul nu a luat o decizie pe tema unei potentiale extinderi a TARP dincolo de termenul limita fixat la finele acestui an.

Surse oficiale apropiate Trezoreriei au declarat ca administratia va opri pana la sfarsitul anului trei programe, respectiv Programul de Achizitii de Capital - folosit pentru infuzii de bani in banci, Programul de Asistenta de Capital - versiune restructurata a celui anterior, care nu a fost insa aplicata si Programul de Investitii Speciale, care a sprijinit Citigroup si Bank of America cu capital suplimentar de 40 de miliarde de dolari.

Sursele au mai mentionat ca fondurile publice alocate pentru doua programe derulate de Federal Reserve, respectiv cel de credit pentru active financiare si cel de investitii in sistem public-privat pentru activele toxice, vor fi plafonate la 30 miliarde de dolari fiecare.

Congresul Statelor Unite a aprobat, cu un an in urma, o multitudine de programe de sustinere a sistemului bancar si a economiei, dupa agravarea abrupta a crizei financiare odata cu falimentul gigantului financiar-bancar Lehman Brothers.

Deficitul bugetar al Statelor Unite a atins valoarea record de 1.400 de miliarde de dolari in anul fiscal incheiat la 30 septembrie, reprezentand 10% din Produsul Intern Brut, cel mai ridicat nivel inregistrat de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Geithner a aratat, in interviul acordat Reuters, ca desi economia da semne de revenire din recesiune, "este prea devreme" ca administratia sa se concentreze pe reducerea deficitului public.

 

#bancar, #deficit, #geithner, #sistem, #sua, #tarp , #stiri Bank of America