Incepe MASACRUL Bank of America

Marti, 09 August 2011, ora 16:13
2644 citiri
Incepe MASACRUL Bank of America

Cea mai mare banca din America, Bank of America, primeste lovituri grave, dupa ce actiunile au scazut cu 21%, o scadere record.

Actiunile se tranzactionau cu 6,42 de dolari, pana sa inregistreze o crestere usoara, de pana la 6,7 dolari, pentru o actiune. Acesta este cel mai mic nivel din martie 2009.

Indicele Dow Jones a cazut cu 546 de puncte sau 4%, la ora locala 2:37. Indicele bursier S&P a inregistrat un declin de 65 de puncte, respectiv o cadere de 5,5%, in timp ce indicele compozit Nasdaq a cazut cu 142 de puncte sau 5,6%, in dupa-amaiza zilei de luni.

Pe langa problemele de pe piata financiara globala, Bank of America s-a lovit si de probleme la creditare ipotecara.

AIG, salvata de guvernul american, a dat in judecata Bank of America pentru a recupera 10  miliarde de dolari din pierderile suferite de pe urma titlurilor ipotecare.

In plus, niciodata nu este un semn de bun augur daca seful unui fond de investitii, care administreaza 15 miliarde de dolari, se indoieste de capacitatile si de potentialu companiei, puncteaza Forbes.

CEO-ul institutiei bancare, Brian Moynihan, sustine ca detine cheia pentru a redresa banca. In opinia sa, problemele legate de creditarea ipotecara trebuie lasate in urma, dar ca in realitate, lucrurile nu sunt la fel de usoare, cum stau in teorie.

„Vom continua sa actionam intr-o maniera agresiva, pentru a raspunde nevoilor si intereselor actionarilor nostri, pentru a „curata” creditul ipotecar”, a declarat seful Bank of America.

In ciuda acestei declaratii optimise, de fiecare data cand banca aplica un set de masuri si bifeaza cateva taskuri impreuna cu investitorii, tot mai multe probleme apar.

Saptamana trecuta, reprezentantii institutiei bancare declarau ca s-ar putea confrunta cu probleme chiar mai grave decat recuperarea creantelor ipotecare de la Fannie Mae si Freddie Mac, „sponsorizate” de guvern.

Reprezentantii Bank of America au precizat ca au primit ”noi niveluri de cereri” de la entitatile guvernamentale sponsorizate si ca toate criteriile care stau la baza acestor solicitari au devenit din ce in ce mai rigide, in ultima vreme. In ianuarie, banca a fost de acord sa rezolve probleme creantelor printr-un acord de 2,8 miliarde de dolari.

In iunie, intelegerea record de 8,5 miliarde de dolari pe care Bank of America a facut-o cu investitori privati de tipul Bank of New York Mellon, BlackRock sau PIMCO parea ca se indreapta in directia potrivita.

In prezent, insa, situatia sta cu totul altfel, iar Bank of America se vede nevoita sa se confrunte si cu altfel de obstacole.

Procurorul general din New York, Eric T. Schneiderman, a precizat ca va bloca acordul, acuzand Bank of America de faptul ca vrea sa abuzeze de statul sau.

Bank of America si una din diviziile sale, Countrywide, trebuie sa plateasca  despagubiri de  8,5 miliarde de dolari, ca sa scape de procesul in care este acuzata de vanzarea unor titluri de valoare garantate prin ipoteci fara acoperire.

Acuzatiile au venit din partea unui grup de investitori care sustin ca au pierdut bani din cauza acestor titluri de valoare, cumparate inainte de prabusirea pietei imobiliare americane, relateaza The Wall Street Journal.

Intelegerea pune capat unui proces de noua luni cu grupul de 22 de investitori, ce detineau titluri de valoare estimate, initial, la 105 miliarde de dolari. Printre acestia se numara firma de management financiar BlackRock, compania de asigurari MetLife si Federal Reserve Bank din New York.

Suma de 8,5 miliarde de dolari va reprezenta cea mai mare despagubire acordata de o companie de servicii finaciare, depasind profiturile bancii.

Tocmai din cauza acestei sume de bani, Bank of America a anuntat ca estimeaza pierderi de 9,1 miliarde de dolari, fata de estimarile anterioare, care aratau pierderi de 8,6 miliarde de dolari.

#bank of america, #bank of america faliment, #acord bank of america, #sua , #stiri Bank of America