Intram in era bancilor mici?

Duminica, 14 August 2011, ora 14:27
1702 citiri
Intram in era bancilor mici?

De cati oameni este nevoie pentru ca o banca moderna sa functioneze si cat ar trebui sa valoreze actiunile unei astfel de banci?

Anuntul disponibilizarilor masive din sectorul bancar si prabusirea pretului actiunilor arata ca raspunsul la ambele intrebari este "mult mai putin/i decat ai putea crede".

Cifrele graiesc de la sine. In doar cateva zile, pretul actiunilor Barclays si Credit Suisse, care au anuntat concedieri substantiale saptamana trecuta, a scazut cu mai mult de 20 de procente.

Actiunile HSBC, institutie ce va concedia 30.000 de angajati - o zecime din forta sa de munca - au scazut cu 17%. Actiunile Loyds, care renunta la 15.000 de oameni, au scazut aproape la fel de mult.

Alte institutii financiare, inclusiv Goldman Sachs si UBS, au anuntat si ele reduceri de personal si au inregistrat o scadere substantiala a pretului actiunilor.

Si mai sunt Bank of America si Citigroup, cele doua banci pe care s-a concentrat cel mai mult presiunea investitorilor saptamana aceasta. Impreuna au mai mult de jumatate de milion de angajati...pentru moment.

In mod normal, disponibilizarile fac bine actiunilor, pentru ca se reduce costul fortei de munca si creste eficienta companiei. Insa aceste disponibilizari au un dublu efect negativ - cresc rata somajului si duc si la scaderea valorii companiilor, avand in vedere ca sunt facute in ultimul moment, ca solutie de avarie. Si probabil ca vor mai avea loc si alte concedieri in masa, care vor duce la o deteriorare si mai mare a preturilor actiunilor si tot asa.

Analistii financiari au indicat mai multe cauze ale prabusirii burselor, de la refuzul investitorilor de a mai baga bani in ceva nesigur, la scaderea increderii populatiei si a declinului economic, potrivit Financial Times. Insa, un singur motiv care explica si disponibilizarile masive nu a fost evidentiat - bancile devin din ce in ce mai putin importante.

Citeste mai multe pe Ziare.com.

#bani, #banca, #disponibilizari banci , #stiri Bank of America