Investitorii "cu sange rece" au facut o avere in iulie. Cum au reusit?

Miercuri, 03 August 2011, ora 17:34
2033 citiri
Investitorii "cu sange rece" au facut o avere in iulie. Cum au reusit?

In timp ce politicienii treceau prin momente grele si se confruntau cu anxietatea data de incertitudinea in care se zbatea SUA, investitorii cu “sange rece” au reusit sa obtina profituri considerabile, prin achizitia de titluri de trezorerie. In iulie, au castigat mai mult decat au incasat in orice alta luna din 2011.

Pentru fiecare 10 milioane de dolari investite, cei care au mizat pe certificatele de trezorerie au castigat 183.000 de dolari, conform calculelor Bloomberg.

In timp ce analistii economici se lansau in tot felul de scenarii referitoare la evolutia situatie din America, investitorii din intreaga lume, din Argentina pana in Noua Zeelanda “vanau” obligatiunile “Unchiului Sam” si rulau 9,34 trilioane de dolari in piata.

Guvernul SUA a returnat 1,83% din datorie in luna iulie, suma ce depaseste de aproximativ trei ori mai mult restul pietei mondiale de obligatiuni suverane, asa cum precizeaza datele oferite de Bank of America Merrill Lynch.

“Piata se asteapta la o rezolutie, care consta in diminuarea cheltuielilor si limitarea cresterii viitoare, daunatoare pentru actiuni, dar benefica pentru obligatiuni”, sustine Mark MacQueen, partener si manager la Sage Advisory Services, care gestioneaza peste 9,5 miliarde de dolari.

Senatul a aprobat ridicarea plafonului de indatorare, care se afla in prezent la 14,3 trilioane de dolari, pentru cea de-a 79 oara din 1960. Ca un bonus pentru investitori, guvernul va reduce cheltuielile cu minim 2,4 trilioane de dolari.

In timp ce o crestere a limitei de imprumut amana falimentul, s-ar putea sa nu fie solutia suficienta pentru a salva SUA de la un dezastru economic. Mai ales ca agentiile de rating ameninta cu diminuarea ratingului de la valoarea maxima de AAA.

O retrogradare de la ratingul AAA s-ar traduce intr-o dificultate mai mare pentru America sa imprumute bani in continuare. De asemenea, asta ar insemna o distrugere a reputatiei pe care Washingtonul o are si o scadere a valorii dolarului.

Randamentele obligatiunilor arata faptul ca investitorii sunt, de asemenea, ingrijorati ca reducerea cheltuielilor de catre guvern vor afecta cresterea economica, intr-o perioada in care orice raport confirma clar cat de slabita este deja economia americana.

Indexul Standard&Poor 500 a pierdut 2,03%, in iulie, cea mai proasta performanta din luna august 2010.

“Indiferent de rating, Trezoreria trebuie sa fie privita ca un refugiu”, sustine Matthew Freund, vicepresedinte la USAA Investment Managemtn Co, unde contribuie la supravegherea a aproximativ 50 de miliarde de dolari, in fondurile mutuale.

“SUA ramane una dintre cele mai puternice si dinamice economii ale lumii”, adauga Freund.

Randamentul de referinta pe 10 ani al Trezorerie a scazut, la 1 august, pana la nivelul de 2,6%, de la 3,014% cat era in data de 22 iulie, ziua in care presedintele american s-a plans ca “a fost lasat singur, in fata altarului”, dupa ce republicanii au refuzat negocierile pentru a evita defaultul.

In prezent, SUA are datorii de 14.300 de miliarde de dolari.

Conform secretarului Trezoreriei americane Timothy Geithner, SUA imprumuta, in fiecare luna, aproximativ 125 miliarde dolari.

Guvernul american a ajuns la un compromis si a aprobat cresterea plafonului de indatorare, in cadrul unui acord semnat de republicani si democrati.

Pana acum, punctele-cheie ale acordului prevad o crestere a limitei de indatorare, in mai multe etape, reduceri de cheltuieli in valoare de 900 de miliarde de dolari, in urmatorii ani si o revizuire a codului fiscal.

O noua comisie legislativa bipartizana, formata din 12 membri, va recomanda viitoarele reduceri de cheltuieli, tinta fiind o economisire a 1.500 de miliarde de dolari.

#avere, #certificate trezorerie sua, #datorie sua, #investitori , #stiri Bank of America