Lehman Brothers NU mai rimeaza cu Bear Stearns

Luni, 15 Septembrie 2008, ora 14:39
1687 citiri
Lehman Brothers NU mai rimeaza cu Bear Stearns

Banca americana de investitii Lehman Brothers Holdings Inc. (StartradeXT: LEH (US)) a anuntat in aceasta dimineata ca va incepe procedurile de inregistrare a falimentului, desi isi va continua operatiunile in timp ce va explora noi posibilitati de a fi preluata.

Dupa ce ieri s-a retras din discutiile privind achizitionarea Lehman Brothers Holdings Inc., Bank of America Corp. (StartradeXT: BAC (US)) a anuntat astazi preluarea celei mai mari banci de investitii din lume, Merrill Lynch & Co. (StartradeXT: MER (US)), pentru aproximativ $50 miliarde. Pretul actiunilor Merrill Lynch & Co. a pierdut peste 80% din ianuarie anul trecut, cand atinsese un maxim istoric la $97.53.

Anul trecut in luna iulie Bank of America Corp. achizitionase Countrywide Financial Corp. - unul din cei mai importanti operatori din piata americana a ipotecilor - pentru aproape $2.5 miliarde.

Pe parcursul weekend-ului, a 3-a cea mai mare banca britanica Barclays Plc. (StartradeXT: BARC (UK)) s-a retras la randul ei din negocierile privind achizitionarea de urgenta a gigantului Lehman Brothers Holdings Inc..


La inchiderea sedintei de tranzactionare de vineri 12 septembrie de la New York Stock Exchange, actiunile Lehman Brothers Holdings Inc. si Merrill Lynch & Co. pierdusera aproape 14% si respectiv 12%. In schimb, ultima zi a saptamanii trecute a adus pentru actiunile Bank of America Corp. o apreciere de aproape 2%.

In februarie anul trecut, capitalizarea de piata a Lehman Brothers Holdings Inc. era de $45.5 miliarde. In ianuarie anul trecut, capitalizarea de piata a Merrill Lynch & Co. era de $86 miliarde.


Nu numai ca modelul de business al Lehman Brothers Holdings Inc. prezinta multe similitudini cu cel al unui alt gigant financiar american care s-a prabusit la mijlocul lunii martie, Bear Stearns Cos. Inc. - dar evolutia pretului actiunilor Lehman Brothers Holdings Inc. pe parcursul saptamanii trecute a semanat din multe puncte de vedere cu colapsul pretului actiunilor Bear Stearns Cos. Inc. din saptamana 10 - 14 martie.

Spre deosebire de Lehman Brothers Holdings Inc., insa, Bear Stearns Cos. Inc. nu a mai ajuns in situatia deschiderii procedurilor de faliment.


Alt gigant financiar american si totodata cea mai mare companie de asigurari de lume American International Group Inc. (StartradeXT: AIG (US)) urmeaza sa anunte astazi un plan major de restructurari, in paralel cu obtinerea unei linii de finantare de $40 miliarde din partea Rezervei Federale.

Actiunile American International Group Inc. au pierdut vineri 12 septembrie la New York Stock Exchange peste 30%.


Rezerva Federala a anuntat ieri intentia de a injecta lichiditati suplimentare in sistemul financiar american, in directia calmarii crizei revitalizate din piata creditului. Banca centrala americana va face maine un nou anunt de politica monetara.


Mihai Nichisoiu, Analist piete internationale, VANGUARD