Marile banci: economia va avea un ritm inconstant de redresare in 2010

Joi, 10 Decembrie 2009, ora 15:14
1699 citiri
Marile banci: economia va avea un ritm inconstant de redresare in 2010

Banci mari, precum Bank of America Merrill Lynch, anticipeaza ca ritmul de redresare economica din 2010 va fi inconstant si mai lent decat in mod normal dupa o recesiune majora, urmand sa influenteze politicile de inasprire a politicilor monetare.

Astfel, Bank of America estimeaza ca inflatia va continua sa incetineasca, iar majoritatea bancilor centrale nu vor modifica dobanzile in primul semestru al anului viitor, informeaza Mediafax.

"Anticipam ca redresarea lenta din tarile dezvoltate va mentine inflatia la un nivel scazut. Dolarul se va aprecia fata de anumite monede din state membre in G10, dar deprecierea in raport cu euro si cererea puternica pentru moneda unica vor contribui la cresterea cotatiilor la bursele de marfuri", potrivit Bank of America.

Commerzbank se asteapta pentru 2010 la o crestere economica de circa 3%, dupa ce in 2009 a avut cea mai grava contractie a PIB-ului mondial din 1945. In baza previziunilor FMI, Asia va avea anul viitor cea mai mare contributie la dezvoltarea mondiala, dar Fondul s-a inselat in urma cu 12 luni, cand a considerat ca economia asiatica se poate decupla de restul lumii. Exista astfel riscul ca previziunea FMI pentru 2010 sa fie prea optimista, noteaza Commerzbank.

"Prabusirea productiei a dus la o supracapacitate uriasa de productie la nivel mondial, ceea ce va duce la cresterea somajului si incetinirea inflatiei. Unul dintre factorii negativi este mentinerea dezechilibrelor economice la nivel mondial, precum cel de cont curent intre SUA si Asia", potrivit bancii germane.

BNP Paribas anticipeaza revenirea la crestere a economiei mondiale in 2010, dar intr-un ritm inconstant, statele emergente urmand sa devanseze economiile avansate in aceasta privinta.

Pe termen scurt, relansarea din tarile devansate va dura mai mult decat s-a crezut, dar problemele din G7 se vor atenua in 2010. In G7 exista riscul incetinirii inflatiei, in statele emergente pericolul este de accelerare a cresterii preturilor, considera banca franceza.

"In tarile emergente va fi nevoie mult mai curand de inasprirea politicilor monetare. Nu anticipam majorarea dobanzilor de catre BCE, Banca Japoniei sau Rezerva Federala in 2010", estimeaza BNP Parisbas.

Potrivit Morgan Stanley, tema comuna a economiilor si performantelor pietelor va fi, in 2010, retragerea masurilor de stimulare.

In 2009, redresarea economica a fost determinata de masurile bugetare si monetare de stimulare. In 2010, redresarea si performantele pietei vor fi o reactie la efectul retragerii acestor masuri.

"Aceste retrageri vor consta in inasprirea politicilor monetare, expirarea unor facilitati de sprijin, cresterea costului lichiditatilor si introducerea unor noi reglementari. Obiectivul va fi trecerea de la o crestere generata de masurile guvernamentale la una sustinuta de sectorul privat", considera analistii Morgan Stanley.

Banca se asteapta ca acest proces sa fie inegal, la nivel mondial, urmand sa produca miscari nesincronizate si cresteri economice diferite. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#banci, #dezechilibre, #dezvoltare, #economie, #inflatie, #redresare , #stiri Bank of America