Mediul de afaceri european devine riscant

Miercuri, 29 Decembrie 2010, ora 14:03
1739 citiri
Mediul de afaceri european devine riscant

Criza datoriilor suverane din Europa se extinde asupra companiilor europene, ridicand costul de finantare al acestora, China continua sa manipuleze pietele internationale prin reducerea cantitatii de metale rare exportate, profitand astfel de pozitia sa de cvasi-monopol iar Franta acorda asistenta atomica civila Indiei, furnizand-i acesteia tehnologia atomica necesara.

Costul relativ al imprumuturilor pe care le pot accesa companiile europene a crescut peste cele la care companiile americane pot accesa imprumuturi, marind astfel ingrijorarile cu privire la extinderea crizei creditelor in zona euro.

Titlurile de credit emise de catre companiile europene se tranzactionau, istoric, la niveluri aflate sub cele ale companiilor americane.

Insa de la finalului lunii noiembrie, companiile europene au inceput sa plateasca o prima mai mare pentru aceste imprumuturi, ceea ce inseamna ca riscul aferent acestor companii a crescut, conform analizelor Bank of America, citat de Financial Times.

Datele sugereaza ca firmele europene incep sa plateasca pretul crizei care agita economiile europene si in special tari precum Grecia, Irlanda si Spania.

Simultan cu o imbunatatire a mediului de afaceri din Statele Unite.

"Creditul european va continua sa aiba de suferit fata de cel din piata americana in lunile urmatoare. Problemele care tin de periferie nu vor disparea in noul an", a declarat Teo Lasarte, analist pe probleme de credit la Bank of America.

Diferentele sunt si mai pronuntate in domeniul instrumentelor de asigurare pentru situatia imposibilitatii de plata (credit default swaps), utilizate de catre investitori pentru a se proteja de riscul unui faliment. Indicii americani si europeni ai acestor CDS-uri erau la acelasi nivel la inceputul lui septembrie insa intre timp diferenta dintre ele a devenit considerabila.

Situatia este cu atat mai complicata pentru companiile si bancile din tarile periferice ale zonei euro in conditiile in care pietele au devenit foarte reticiente la acestea. Una dintre cele mai rele performante le-a inregistrat Enel, compania italiana de utilitati care are o datorie foarte mare ca urmare a achizitionarii, in urma cu trei ani a Endesa, grup spaniol pentru electricitate.

Citeste continuarea pe Ziare.com.

Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Pe unele tarabe din piețe se vând acum și cireșe, iar un kilogram se vinde cu 150 de lei. Fructele sunt aduse din Turcia și Grecia, iar comercianții spun că, de fapt, prețul de...
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#mediu, #afaceri, #china, #piete, #internationale, #business , #stiri Bank of America