Ne confruntam cu un bis al crizei din 2008? Argumente pro si contra

Vineri, 12 August 2011, ora 14:51
1976 citiri
Ne confruntam cu un bis al crizei din 2008? Argumente pro si contra

Va suna familiar? Piata de capital se prabuseste. Economia incetineste. Politicienii dau din colt in colt pentru a gasi solutii, dar nu fac altceva decat sa se adanceasca in neintelegere si confuzie. Parca ne-am intalnit cu acest fenomen si in 2008. Insa exista si o serie de deosebiri intre criza actuala si cea de acum trei ani.

Multa lume se intreaba daca asistam la un bis al crizei financiare din 2008.

Raspunsul reprezinta tema de dezbateri aprige intre economistii si expertii de pe piata.

Multi spun ca, in cazul crizei actuale, avem de-a face cu riscuri mai putin grave, deoarece sistemul financiar mondial este mai sanatos si exista mai putine probleme ascunse decat in 2008.

Insa expertii adauga ca exista motive de ingrijorare si ca nu exclud o spirala a retrogradarilor, daca politicienii americani si europeni nu vor fi in stare sa calmeze investitorii prin rezolvarea celor mai mari amenintari financiare.

Problema principala, la fel ca si acum trei ani, este incapacitatea de plata a celor indatorati excesiv. Insa, de data aceasta, indatoratii sunt guvernele, nu consumatorii.

"Pana acum, situatia nu a fost la fel de dramatica precum in 2008, insa se poate inrautati, deoarece riscurile aferente datoriilor suverane sunt globale, spre deosebire de riscul creditelor subprime din 2008", a explicat Darrell Duffie, profesor de finante la Standford si expert bancar.

Frica este similara cu cea din 2008

Cresterea continua a lipsei de incredere este, poate, similaritatea cea mai ingrijoratoare intre criza prezenta si cea din 2008.

"Avem de-a face cu un nivel de frica similar", spune Michael Hanson, economist senior la Bank of America Merrill Lynch.

"Este vorba de frica de necunoscut".

Mare parte din atentia oamenilor a fost concentrata pana acum pe volatilitatea pietei de capital, investitorii fiind ingroziti de cele trei prabusiri bursiere din ultimele trei zile.

Insa teama cea mai mare a majoritatii finantistilor si oficialilor guvernamentali vine din semnalele de stres inregistrate miercuri pe pietele de credit europene.

Acestea joaca un rol esential in finantarea operatiunilor zilnice ale bancilor si companiilor de pe continent.

Criza din 2008 a inceput in SUA si s-a propagat in intreaga lume dupa caderea Lehman Brothers si a gigantului American International Group (AIG) din cauza crizei creditelor subprime.

De data aceasta, criza a inceput in Europa.

Temerile tot mai mari legate de expunerea bancilor europene in fata datoriilor suverane incinge nervii tururor.

Institutiile financiare din toata Europa detin cantitati enorme de obligatiuni guvernamentale si corporate ale Greciei, Irlandei, Portugaliei, Italiei si Spaniei.

Drept urmare, frica de falimente in lant este tot mai mare.

De ce nu seamana cele doua crize

Unii experti sunt de parere ca aceste comparatii sunt exagerate.

"Avem de-a face cu o situatie complet diferita", spune Larry Kantor, seful departamentului de cercetare din cadrul Barclays Capital.

"Nu cred ca asistam la o criza a datoriilor americane in acest moment, iar datoria europeana nu este la fel de grava precum criza datoriilor ipotacare si a derivatelor din 2008. Perspectiva unei caderi a pietei asemanatoare cu cea de acum trei ani este indepartata".

Expertii adauga ca este important sa nu se creeze o confuzie intre o fluctuatie a pietei de capital si o panica a acesteia.

"Cred ca este diferit fata de 2008", spune John Richards, seful pe strategie al RBS.

"Acum asistam la o corectia a pietei de capital, motivata de incetinirea cresterii si de teama de recesiune. In 2008, am avut de-a face cu o criza financiara in adevaratul sens al cuvantului, bancile pierzandu-si increderea necesara pentru a se ajuta reciproc".

Alte voci de pe Wall Street sustin ca piata de capital se comporta similar cu cea din 2008.

Traderii compara amenintarea venita dinspre Grecia, care a declansat criza datoriilor suverane acum un an, cu Bear Stearns.

Caderea Bear Stearns in martie 2008 a fost o pregatire pentru criza ampla care a urmat sase luni mai tarziu.

Pentru analistii care cred in asemanarea dintre cele doua crize, datoriile uriase ale Italiei si Spaniei echivaleaza cu cele ale Lehman si AIG, institutii ale caror cadere a amenintat stabilitatea intregului sistem. 

#criza, #criza economica, #criza financiara globala, #datorie europa, #datorie sua , #stiri Bank of America