Noi procese pe Wall Street: Bank of America, acuzata de prejudicii de un mld. de dolari

Joi, 25 Octombrie 2012, ora 11:46
1522 citiri
Noi procese pe Wall Street: Bank of America, acuzata de prejudicii de un mld. de dolari

Guvernul federal american a dat in judecata Bank of America, cea de-a doua banca din SUA ca marime, pentru denaturarea toxicitatii creditelor ipotecare vandute de companiile Fannie Mae si Freddie Mac, ceea ce a dus la prejudicii de cel putin un miliard de dolari.

Parchetul sustine ca in 2007, compania Countrywide financial, unul din cei mai mari creditori de pe piata imobiliara SUA pana la criza, a inceput sa acorde imprumuturi in masa pentru achizitionarea de bunuri imobiliare fara sa se asigure daca beneficiarii creditelor sunt si solvabili, anunta Agerpres.

Mii de astfel de credite au fost ulterior revandute companiilor ipotecare Fannie Mae si Freddie Mac, afiliate guvernului SUA.

Conducerea Countrywide financial stia foarte bine de toate aceste incalcari, insa in loc sa atraga atentia Fannie Mae si Freddie Mac in legatura cu calitatea slaba a activelor vandute, personalul companiei ipotecare a facut tot posibilul pentru a ascunde aceasta informatie.

Practica vanzarii de credite ipotecare "toxice" a continuat si pe parcursul anului 2009, mult timp dupa ce Countrywide financial, ajunsa pe punctul de a da faliment, a fost cumparata in 2008 de Bank of America.

Astfel, conform Parchetului, sarcina Fannie Mae si Freddie Mac a fost de a contribui la dezvoltarea pietei ipotecare din SUA. In acest scop, ele cumparau credite de la banci, formau din ele titluri de valoare, care erau vandute investitorilor. Potrivit procurorilor, societatea Countrywide financial nu era angajata in controlul de calitate al creditelor achizitionate, deoarece aceasta functie fusese atribuita sectorului bancar.

Procesul impotriva Bank of America este primul in cadrul anchetei initiate de Ministerul Justitiei SUA privind practicile de vanzare a creditelor ipotecare de bancile Fannie Mae si Freddie Mac.

#proces Bank of America, #criza financiara sua, #proces Wall Street, #frauda banci , #stiri Bank of America