PREDICTIILE ORACOLULUI DIN OMAHA: Cele mai socante alegeri ale lui Buffett

Luni, 29 August 2011, ora 15:58
2246 citiri
PREDICTIILE ORACOLULUI DIN OMAHA: Cele mai socante alegeri ale lui Buffett

Investitiile facute de Warren Buffett nu au fost niciodata previzibile, insa de multe ori au fost imitate de catre alti investitori, in timp ce prognozele Oracolului din Omaha au fost cautate chiar de presedintele Barack Obama, potrivit Huffington Post.

Majoritatea investitiilor facute de miliardarul Buffett au fost in contradictie cu pulsul economiei. Ultima investitie facuta de acesta care a socat piata a fost achizitia actiunilor Bank of America in valoare de 5 miliarde de dolari.

Recent, Warren Buffet a sfidat previziunile S&P si a pledat pentru cresterea taxelor in cazul miliardarilor americani.

La baza acestor pariuri financiare pe care le face Warren Buffet sta optimismul. “Toti cei care cred ca lumea se va termina, se inseala”, a precizat Buffett la CNBC.

Iata care sunt cele mai uimitoare achizitii si declaratii ale Oracolului din Omaha:

1964: Achizitia American Express

In 1964, Warren Buffet a cumparat actiunile gigantului American Express, care la acel moment era implicat intr-un scandal legat de petrol.

Actiunile i-au adus 3,7 miliarde de dolari.

Potrivit acestuia, nu toate companiile cu probleme sunt capabile sa-si revina daca nu au fost construite pe o baza sanatoasa, insa Buffet crede ca aceasta companie are o baza solida, in pofida crizei care a lovit-o.

2008: 5 miliarde de dolari investitie in Goldman Sachs

In 2008, in plina criza economica Buffett a cumparat actiuni Goldman Sachs in valoare de 5 miliarde de dolari, care i-au adus un profit de 3,7 miliarde de dolari.

Buffett a investit la Goldman Sachs dupa prabusirea bancii de investitii Lehman Brothers, eveniment care a declansat criza financiara mondiala.

Compania lui Buffett, Berkshire Hathaway a incasat anual 500 de milioane de dolari din dividende din aceasta investitie.

2010: “Ne aflam inca in recesiune”

Anul trecut, miliardarul declara ca lumea se va afla in recesiune pentru o vreme, dar ca valul crizei va trece.

Warren Buffett a continuat sa fie optimist chiar si pe timp de  criza.

2011: Ratingul SUA ar trebui sa fie AAAA

Dupa ce Standard&Poors’s a retrogradat ratingul de tara al SUA, Warren Buffett a declarat ca America merita un rating de AAAA si nu o retrogradare.

Buffett nu a tras niciun semnal de alarma in privinta retrogradarii si a mers chiar pana la a spune ca nu va avea mare efect asupra burselor.

"Daca nu se mai intampla altceva, de exemplu o noua problema in Europa, retrogradarea nu va conta prea mult", a afirmat seful Berkshire.

Intrebat daca apreciaza ca statul american merita sa fie retrogradat, Buffett a spus raspuns negativ si a criticat S&P.

2011: Taxati bogatii, nu ii cocolositi

Nu cu mult timp in urma, miliardarul Warren Buffett critica tarifele fiscale mici aplicate miliardarilor americani.

In opinia acestuia, masurile de austeritate luate de Guvernul american nu au ajuns si la bogatii tarii. Acesta considera ca autoritatile i-au cocolosit pe cei bogati, care ar trebui sa plateasca taxe mai mari.

Buffet mai scrie ca a platit in 2010 aproape 7 milioane de dolari ca taxe, insa adauga ca asta inseamna doar 17,4% din veniturile sale, pe cand alte persoane platesc in jur de 36%.

Buffet aminteste ca managerii fondurilor de investitii castiga miliarde, insa au posibilitatea sa fie taxati cu doar 15%, iar jucatorii pe bursa pot plati, pentru 60% din veniturile lor, taxe mai mici, la fel ca investitorii pe termen lung.

2011: 5 miliarde de dolari in Bank of America

Pe 25 august 2011, Buffett a anuntat ca va cumpara actiuni in valoare de 5 miliarde de dolari la Bank of America pentru a redresa compania, la fel cum a facut si cu Goldman Sachs in 2008.

Anuntul a impulsionat investitorii, actiunile bancii inregistrand un avans de peste 20% in deschiderea sedintei de tranzactionare a New York Stock Exchange.

#investitii warren buffett, #warren buffett, #oracol omaha, #miliardari , #stiri Bank of America