Romania in faliment?

Marti, 14 Iulie 2009, ora 09:51
1404 citiri
Romania in faliment?

Vom intra sau nu in incapacitate de plata? Iata intrebarea care sta pe buzele tututor, de cateva luni, parerile fiind impartite.



Analistii straini nu ne vad prea bine. In luna iulie, doua rapoarte separate au trecut Romania pe listele de tari cu risc marit de a intra in incapacitate de plata.

Potrivit companiei de monitorizare a pietei financiare CMA, Romania este pe locul zece intr-un top al statelor cu cea mai mare probabilitate de incetare a platilor, avand 24,98% sanse de a intra in faliment in 2009.

Din acest top fac parte si tari precum Argentina, Venezuela si Kazahstan, dar si Dubai sau California, toate aflandu-se intr-o stare mai proasta decat Romania.

De asemenea, analistii de la Royal Bank of Scotland (RBS) au declarat ca Romania are potential de risc, avand in vedere ca a fost obligata sa apeleze la FMI pentru fonduri de urgenta in decursul ultimului an, asa cum au facut si Ungaria, Letonia si Ungaria.

Insa, RBS sustine ca tara noastra nu va intra, totusi, in incapacitate de plata in acest an, datorita faptului ca deficitul de cont curent si, implicit, nevoia de finantare externa se ajusteaza rapid, ca urmare a scaderii cererii interne.

Rapoartele au incitat o reactie destul de nervoasa a guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Ma intreb ce cauta tara mea acolo?" se intreba el, adaugand ca Romania este intr-o situatie mult mai buna decat Letonia, Ungaria si Ucraina.

Pe de alta parte, fostul ministru al Finantelor si Economiei, Varujan Vosganian, este de parere ca Romania risca sa nu-si poata plati datoriile in acest an.

"Exista un risc sa intram intr-o incapacitate de plata, dar sper s-o evitam, pana la sfarsitul anului", a declarat Vosganian.

Cifrele par sa indice, si ele, o evitare a situatiei tragice, desi, la inceputul lunii iunie, chiar si prim ministrul Emil Boc declarase ca, in mai, Romania s-a regasit intr-o situatie foarte dificila, Guvernul fiind foarte aproape de a nu putea plati salariile si pensiile.

De atunci, insa, a intrat prima transa, de cinci miliarde de euro, din imprumutul extern obtinut de Romania prin acordul cu FMI, bani ce au fost, deja, cheltuiti, asteptandu-se intrarea celei de-a doua transe, in luna septembrie.

De asemenea, potrivit analistilor Bank of America Securities - Merrill Lynch, Romania ar trebui sa aiba un deficit de cont curent de 5% din produsul intern brut, in 2009, si nu de 8%, cat se estimase anterior.

Aceasta cifra reprezinta o scadere importanta fata de nivelul din luna februarie, cand deficitul de cont curent ajunsese la cea mai mare valoare din istorie, de aproape zece miliarde de euro, adica 10,5% din PIB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#cont, #curent, #de, #deficit, #extern, #faliment, #imprumut, #incapacitate, #plata, #salarii , #stiri Bank of America