Statisticile americane pun in valoare dolarul

Sambata, 09 Iulie 2005, ora 01:39
1088 citiri

Dolarul a ajuns ieri la cea mai mare valoare din ultimele 11 luni in raport cu yenul japonez, dupa ce Departamentul Muncii din Statele Unite a publicat raportul privind locurile de munca nou create in luna iunie si rata somajului in aceasta perioada. Moneda americana s-a apreciat si fata de euro, dar intr-o mai mica masura, fiind cotat, ieri la amiaza, la 1,1956 dolari /euro.Conform datelor preliminare ale Biroului pentru Statistica Muncii din cadrul Departamentului Muncii de la Washington, numarul de slujbe create de economia americana in iunie a fost de 146.000, iar somajul a scazut la cea mai mica valoare din anul 2001 si pana acum, 5%, cu 0,1 puncte procentuale mai putin decat estimarile analistilor economici.

Castigul mediu pe ora a crescut in iunie cu 0,03 $ fata de luna anterioara. Desi s-a situat sub estimarile analistilor economici, numarul de noi locuri de munca arata ca economia americana este in continuare mai performanta decat cea europeana si are o capacitate mai mare de dezvoltare. Asteptarile legate de noi cresteri ale dobanzii de referinta din partea Fed raman la fel de mari si in urma datelor publicate de Departamentul Muncii.

A"Desi datele sunt mai slabe decat se astepta, ele nu sunt atat de mici incat sa diminueze apetitul investitorilor pentru dolarA", spune Kristjan Kasikov, strateg monetar la Caylon, banca de investitii a Credit Agricole SA. A"Cresterea este inca mult mai mare decat cea din EuropaA", adauga el. La ora 9:15 a.m., la New York, euro se tranzactiona la pretul de 1,1940 $, fata de 1,1950 $ joi seara. Dolarul urcase la 112,24 yeni, de la 112,09 yeni in seara precedenta, iar intre timp atinsese valoarea de 112,60 yeni, cea mai mare din mai 2004 si pana acum.

In total, in aceasta saptamana dolarul a crescut cu 0,3 procente fata de euro si cu 0,4 procente fata de yen. Ulterior, euro a reusit sa mai salveze din pierderi, A"probabil pentru ca jucatorii pariasera puternic pe dolar in asteptarea unei cifre mai mari privind locurile de munca, iar acum vand din detineriA", potrivit lui Sean Callow, de la Westpac Banking Corporation din New York. A"Daca privim inapoi, observam ca numarul de locuri de munca nou create de economia SUA a fost de 181.000 in cel de-al doilea trimestru, 182.000 in primul trimestru si 190.000 in trimestrul patru al anului trecut. Asadar, o crestere constanta a numarului de locuri de munca si nimic care sa duca la o schimbare a politicii monetare a FedA", spune Robert Sinche, de la Bank of America din New York.

Averea