Vanguard: Bursele internationale de actiuni pierd pariul Obama

Luni, 16 Februarie 2009, ora 09:39
1612 citiri
Vanguard: Bursele internationale de actiuni pierd pariul Obama

Vineri, 13 februarie, ambele camere ale Congresului Statelor Unite au votat varianta finala a unui program economic stimulativ al carui cost este estimat la $789 miliarde.

Principalele componente ale acestui plan se refera la investitii guvernamentale masive in lucrari publice de infrastructura si totodata reduceri importante de taxe.

Asa cum percepeam in urma cu cateva saptamani, insa, pariul pietelor financiare cu euforia instalarii unei noi administratii prezidentiale americane pare deja compromis - bursele internationale de actiuni si piata petrolului putandu-se confrunta cu noi scaderi.

Pe 6 ianuarie, cei mai importanti indici compoziti ai bursei americane de actiuni au resimtit primele trepidatii, cumparatorii incepand sa piarda gradual initiativa pe fondul unui nou val de informatii fundamentale extrem de negative.

Si mai indicativ pentru esecul pariului Obama, pe 20 ianuarie - chiar in ziua inaugurarii noii administratii americane - indicele Dow Jones Industrial Average a pierdut 332,13 puncte (-4,01%), marcand astfel cel mai dramatic declin din istorie suferit cu o asemenea ocazie.

Indicii S&P 500 si Nasdaq 100 au suferit pierderi chiar mai mari, de 5,28% si respectiv 5,14%. Sectorul financiar a fost lovit puternic in acea zi - pretul actiunilor Citigroup Inc., Bank of America Corp., J.P. Morgan Chase & Co. si Goldman Sachs Group Inc. pierzand intre 18% si 29%.

Pe 23 ianuarie, indicele agregat al dinamicii burselor europene de actiuni Dow Jones STOXX 600 a atins un nou minim al ultimilor 5 ani, sectorul energetic - adica tocmai cel vizat prioritar de investitiile masive asumate la nivel global - fiind unul din principalii perdanti.

Banca Japoniei a anuntat pe 3 februarie ca va cumpara actiuni detinute de institutiile financiare, un program estimat la 1 trilion yeni japonezi (aproximativ $11,1 miliarde) - in aceeasi zi, insa, indicele compozit al bursei nipone de actiuni Nikkei 225 a inchis cu o pierdere de 0,62%.

Marti 10 februarie, desi Senatul american a votat favorabil un draft propriu al programului economic, bursa americana de actiuni a inchis ziua cu scaderi importante, Dow Jones Industrial Average pierzand 381,99 puncte (-4,62%).

In ceea ce priveste pretul petrolului, desi acesta inregistrase o apreciere de aproape 50% in a doua jumatate a lunii decembrie, cotatiile retestand nivelul de $50 pe baril chiar in debutul noului an, si aceasta piata avea sa reintre in controlul vanzatorilor.

Pe 7 ianuarie, pretul futures al petrolului cotat la NYMEX cu scadenta cea mai apropiata a suferit o depreciere de peste 12%, cea mai importanta din ultimii 7 ani. La acest moment cotatiile se apropie de $33 pe baril.

Pe frontul salvarii sistemului financiar american, orizonturile raman incoerente. Marti 10 februarie, noul secretar al Trezoreriei SUA, Timothy Geithner - care pe 13 si 14 februarie va participa la intalnirea G7 de la Roma - a anuntat ca pregateste noi masuri de crestere a lichiditatilor din economie, finantare estimata la valori cuprinse intre $1 trilion si $2 trilioane, dar nu a reusit sa ofere detalii suplimentare.

In schimb, apar din ce in ce mai bine conturate perspectivele unor deprecieri valutare competitive si ale protectionismului - care in opinia mea ar putea conduce in viitor la o explozie a pretului aurului.

Autoritatile financiare nipone si elvetiene avertizeaza ca vor interveni direct in pietele forex impotriva propriilor monede - abordare pusa deja in practica mai mult sau mai putin voalat de catre o serie de banci centrale asiatice.

La sfarsitul lunii ianuarie, Rusia a permis in sfarsit rublei sa oscileze intr-un coridor semnificativ mai larg, dupa 20 de mini-deprecieri efectuate de la inceputul lunii noiembrie a anului trecut.

Australia si Japonia cer insistent Statelor Unite sa renunte la clauzele protectioniste propuse in initiativele economice stimulative. "(...) vor avea ca rezultat un razboi comercial", a declarat ministrul australian al comertului, Simon Crean.

#burse, #indici, #japonia, #obama, #petrol, #plan, #relansare, #rusia, #scadere, #vanguard , #stiri Bank of America