Wall Street a inregistrat joi cea mai buna performanta zilnica din ultimii sase ani

Vineri, 19 Septembrie 2008, ora 10:55
1266 citiri
Wall Street a inregistrat joi cea mai buna performanta zilnica din ultimii sase ani

Principalii indici de pe Wall Street au inregistrat joi cea mai buna performanta zilnica din ultimii sase ani, datorita informatiilor potrivit carora autoritatile americane iau in considerare o solutie mai cuprinzatoare pentru criza financiara.Secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, si presedintele Rezervei Federale (Fed), Ben Bernanke, intentioneaza sa colaboreze in weekend pentru elaborarea unui plan legislativ privind crearea unei entitati care sa se ocupe de datoriile in valoare de miliarde de dolari ale sistemului financiar.

Ideea a fost comparata cu crearea Resolution Trust Corp in 1989, care a avut scopul de a redresa sectorul de economii si credite, aflat in colaps.


Cresterea bursei are loc dupa ce piata a inregistrat scaderi semnificative in precedentele patru sedinte din cauza prabusirii Lehman Brothers, salvarii AIG de catre Fed si preluarii Merrill Lynch de catre Bank of America.


Indicele Dow Jones a urcat cu 3,86%, la 11.019,69 puncte, in timp ce Standard & Poor's 500 a crescut cu 4,33%, la 1.206,51.


Nasdaq a inregistrat un avans de 4,78%, incheind sedinta la 2.199,1 puncte.


Toti cei trei indici principali au inregistrat cel mai mare avans zilnic din octombrie 2002, cand s-a declansat ultimul trend ascendent al pietei.


Un indice al evolutiei actiunilor companiilor din sectorul financiar a urcat, joi, cu 11,7%.


Bursa americana a inceput tranzactiile de joi in urcare, dupa ce principalele banci centrale din lume au anuntat ca vor realiza infuzii de miliarde de dolari pe pietele financiare internationale.


Comitetul Federal pentru Piata Libera din Statele Unite a autorizat o extindere de 180 miliarde de dolari a liniilor de swap valutar, prin care BCE, Banca Angliei si banca centrala a Elvetiei vor oferi finantare pe termen scurt, prin schimbul de moneda nationala proprie contra dolari.


Totusi, sedinta de joi a fost foarte volatila, ceea ce reflecta incertitudinea legata de situatia sistemului financiar.


Volumul de pe bursa de la New York s-a ridicat la nivelul record de peste 10 miliarde de actiuni.