Wall Street: restrictiile aplicate la bonusuri complica divorturile executivilor

Miercuri, 24 Martie 2010, ora 23:00
1041 citiri
Wall Street: restrictiile aplicate la bonusuri complica divorturile executivilor

Restrictiile impuse bonusurilor directorilor de pe Wall Street complica intelegerile financiare in procesele lor de divort, majoreaza costul proceselor si maresc probabilitatea ca unii dintre acestia sa isi retraga copiii de la scolile private sau sa vanda a doua locuinta detinuta.

"Modificarea sistemului de plata a beneficiilor complica semnificativ aplicarea legislatiei in domeniul familiei, la nivel national", a declarat Frank Glassner, director general la compania de consultanta Veritas Executive Compensation Consultants din San Francisco, citat de Bloomberg.

Intelegerile financiare in cadrul divorturilor unor directori precum cei din sectorul bancar, care se bazeaza pe bonusuri, devin mai greu de negociat, intrucat companiile au redus componenta in numerar si au marit-o pe cea pe termen lung, in actiuni, a explicat Eleanor Alter, avocat din New York.

Astfel, bonusurile nu mai pot fi folosite pentru cheltuielile curente, precum taxele la scolile private, sau pastrarea unei a doua locuinte, a aratat Alter.

Autoritatile americane au impus companiilor din sectorul financiar sa tina bonusurile sub control. Bonusurile au crescut anul trecut cu 17%, la 20,3 miliarde de dolari, fata de 2008, dar multe companii au majorat componenta in actiuni sau sub alte forme, in detrimentul celei in numerar.

Companiile au adoptat si clauze prin care pot cere returnarea bonusurilor, in cazul asumarii unor riscuri exagerate.

Modificarea structurii beneficiilor va afecta cel mai mult angajatii din sectorul financiar care castiga peste 200.000 de dolari pe an, respectiv circa 50.000 de salariati din New York, New Jersey si Connecticut.

O sursa aproapiata situatiei a declarat ca Bank of America va plati 95% din bonusurile angajatilor din investment banking sub forma de actiuni, esalonat pe trei ani.

Directorul financiar al Citigroup a declarat, in ianuarie, ca bonusurile in numerar vor fi plafonate la 100.000 de dolari.

De asemenea, bonusurile de la American International Group, General Motors, GMAC, Chrysler Group si Chrysler Financial vor fi reduse cu 33% in acest an, fata de 2009, a declarat, marti, Kenneth Feinberg, membru al Trezoreiriei SUA insarcinat cu supravegherea beneficiilor la companiile care au primit sprijin financiar din partea guvernului SUA. 

#wall street, #bonus, #divorturi, #executivi , #stiri Bank of America