Warren Buffett investeste 5 miliarde de dolari in Bank of America

Joi, 25 August 2011, ora 18:17
1659 citiri
Warren Buffett investeste 5 miliarde de dolari in Bank of America

Berkshire Hathaway, fondul de investitii detinut de miliardarul american Warren Buffett, va investi 5 miliarde de dolari in Bank of America, in incercarea de a oferi acelasi sprijin pe care l-a dat bancii Goldman Sachs in timpul crizei financiare din 2008.

Actiunile Bank of America au crescut in acesta dimineata cu 24 procente pana la 8.65 dolari, anuland o mare parte din pierderile de pe bursa din luna august, relateaza MSNBC.

"Aceasta miscare poate sa reechilibreze credibilitatea scazuta pe care a avut-o banca in fata multor creditori si subliniaza faptul ca bilantul bancar este unul sanatos. Bank of America avea nevoie de un andorsament pe piata si acum l-a obtinut", a declarat Jon Finger, managing partner la Finger Interests din Houston.

Bank of America va vinde catre Berkshire 50.000 de actiuni cu dobanda cumulativa perpetua de 6% si va putea rascumpara actiunile in orice moment platind in plus 5% fata de pretul de vanzare.

Berkshire va primi, de asemenea, garantii pentru a cumpara 700 de milioane de actiuni Bank of America la un pret de exercitiu de doar 7,14 dolari pe actiune, cu rezerva ca are aest drept oricand in urmatorii 10 ani.

Practic, ce se intampla acum este o oglindire clara a intelegerii pe care Berkshire a facut-o cu Goldman in mijlocul crizei din toamna lui 2008, exceptie facand dividendele care sunt mai mici acum.

Intelegerea cu Goldman a adus fondului Berkshire 15 dolari pe secunda in dividende pana in momentul in care Goldman a cumparat  cota-parte din afacerea care ii apartinea lui Buffett, la inceputul acestui an.

Specialistii sustin ca intelegerea aceasta a dovedit din nou ca Buffett a devenit un fel de creditor de ultim moment pentru sistemul financiar, asa cum s-a intamplat cu goldman si GE.

"Asta dovedeste pietelor ca, daca banca are nevoie de capital aditional, ea il va primi in 30 de minute cu un telefon scurt catre 'Unchiul Warren'", a declarat Sean Egan, reprezentat Egan-Jones Ratings.

Purtatorul Bank of America a declarat ca Buffett l-a sunat pe CEO-ul Bank of America, Brian Moynihan, in timpul acestei saptamani si ca intelegerea a fost negociata si luata in aproximativ doua zile.

Investitorii au criticat aspru situatia de pe bursa a Bank of America, de teama ca cea mai mare banca dupa active din SUA nu a reusit inca sa depaseasca problema impumuturilor ipotecare in valoare de cateva miliarde de dolari.

In ultimele saptamani investitorii si-au vandut actiunile, ingrijorati ca banca ar putea fi nevoita majoreze capitalul extern, pana la 50 de miliarde de dolari dupa estimarile unior specialisti, pentru a rezolva problema pierderilor si sa respecte regulile de capital din domeniu.

Actiunile Bank of America si-au pierdut aproape o treime din valoare in luna august, inainte de aceasta intelegere, si jumatatde in valoare de la inceputul anului 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bank of america, #bershire investitii banca, #buffet investitii, #warren buffett , #stiri Bank of America