Francezii contrazic Comisia Europeana: Incheierea acordului SUA-UE in 2016 este imposibila

Miercuri, 06 Iulie 2016, ora 15:16
6625 citiri
Francezii contrazic Comisia Europeana: Incheierea acordului SUA-UE in 2016 este imposibila
Foto: Flickr/greensefa

Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii dintre Statele Unite si UE nu are nicio sansa de a fi semnat in cursul mandatului actualului presedinte american, Barack Obama, anunta un oficial al guvernului francez.

Ministrul francez pentru Comert Exterior, Promovarea Turismului si Diaspora, Matthias Fekl, a definit semnarea controversatului acord drept o chestiune "imposibila" in acest moment, dupa cum anunta cotidianul Hurriyet Daily News.

"Cred ca incheierea acordului in 2016 este imposibila si toata lumea stie acest lucru, inclusiv cei care sustin altfel.

Noi asteptam mai multe propuneri serioase din partea SUA, iar acestea nu au cum sa fie transmise inainte de incheierea mandatului presedintelui Obama", a explicat Fekl, aruncand sageti spre unii oficiali din cadrul Comisiei Europene.

Saptamana trecuta, Cecilia Malmström, comisarul european pentru Comert, a anuntat ca toate statele membre UE sunt pe punctul de a finaliza discutiile pe tema punctelor cuprinse in Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii.

Declaratia oficialului european este in contrast cu temerile exprimate de liderii politici de la Paris si Berlin, care se tem de efectele economice si politice pe care acordul TTIP le-ar putea avea in actuala forma.

Premierul francez Manuel Valls s-a aratat si mai transant in aceasta privinta: "Va spun cinstit ca nu poate exista un acord pe tema tratatului transatlantic".

Criticii acordului TTIP se tem de efectele pe care acesta le-ar putea avea in sectorul agricol si de mediu, iar declaratia comisarului Cecilia Malmström pare de-a dreptul socanta pentru oficialii de la Paris.

"Comisia a facut declaratii surprinzatoare, in ultimele saptamani, referitoare la aceste negocieri, despre care toata lumea stie ca nu decurg deloc bine si nici nu avanseaza.

Anuntul nu are nicio legatura cu realitatea din Europa, unde exista deja o ingrijorare tot mai mare privi modul in care se negociaza tot felul de acorduri comerciale, cu promisiuni de crestere economica si a locurilor de munca, dar cu rezultate foarte putine", a explicat Matthias Fekl.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord TTIP, #schimburi comerciale SUA UE, #negocieri acord TTIP, #comisia europeana , #Afaceri