Obama este hotarat sa creasca impozitele din 2013

Joi, 20 Decembrie 2012, ora 16:06
1563 citiri
Obama este hotarat sa creasca impozitele din 2013
Foto: ABC News

Presedintele american Barack Obama se va opune asa-zisului "plan B" prevazut de republicanii din Camera Reprezentantilor pentru a evita majorari de impozite de la 1 ianuarie 2013, a indicat miercuri Casa Alba, citata de Reuters.

Potrivit presedintiei SUA, planul republican nu reuseste sa creeze un echilibru intre reducerea cheltuielilor si cresterea taxelor.

Amenintarea cu un veto prezidential survine cu mai putin de doua saptamani inaintea unei serii de cresteri automate ale impozitelor, respectiv scaderi automate ale cheltuielilor ce ar urma sa se produca in SUA, impingandu-le spre asa-numita "prapastie fiscala" si putand declansa o noua recesiune.

In acelasi timp, avertismentul vine dupa ce marti liderul Camerei Reprezentantilor, John Boehner, a afirmat ca reprezentantii republicani ar putea adopta joi un proiect de lege vizand mentinerea taxelor la un nivel scazut, cu exceptia celor percepute asupra veniturilor de cel putin 1 milion de dolari.

Casa Alba a precizat ca Barack Obama este dispus in schimb sa accepte un acord care sa prevada un prag de 400.000 de dolari pentru cresterea impozitului pe venit, adica unul mai ridicat decat in oferta sa initiala.

Tehnic si juridic, scaderile de impozite adoptate in timpul presedintelui republican George W.Bush urmeaza sa expire la 31 decembrie, iar atat democratii cat si republicanii vor de fapt continuarea acestor reduceri, mai putin pentru cei mai instariti dintre americani. Marul discordiei in acest sens ramane pragul de la care ar trebui sa creasca aceste impozite.

Agentia de evaluare financiara Fitch a anuntat miercuri ca exista o probabilitate crescuta sa reduca ratingul de tara al SUA daca Washingtonul nu reuseste sa evite reducerile de cheltuieli si majorarile de taxe care ar urma sa intre automat in vigoare la inceputul anului urmator

"Presedintele face apel la conducerea republicana sa coopereze cu noi pentru reglementarea divergentelor ramase si gasirea unei solutii rezonabile la situatia de azi", a adaugat in comunicatul sau directorul pentru comunicare al Casei Albe, Dan Pfeiffer.

#varf fiscal SUA, #acord Obama varf fiscal, #negocieri Obama republicani, #crestere impozite SUA, #propunere republicani SUA , #Presedintele SUA