Spionaj electronic. Ce sfat le da Obama agentiilor de informatii

Marti, 29 Octombrie 2013, ora 09:41
1722 citiri
Spionaj electronic. Ce sfat le da Obama agentiilor de informatii

Barack Obama si-a exprimat dorinta, luni, ca agentiile de informatii sa nu-si confunde capacitatile de supraveghere cu actiunile, in plina criza cu tari europene vizate de spionajul american.

Intr-un interviu pentru noul post Fusion din cadrul ABC, Obama a refuzat, in schimb, sa isi exprime parerea despre o presupusa supraveghere a telefonului mobil al cancelarului german Angela Merkel.

"Le dam instructiuni", a spus presedintele Statelor Unite despre Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA), specializata in interceptari electronice.

"Dar, in ultimii ani, am observat o dezvoltare si extindere a capacitatilor lor", a adaugat Obama, capacitati a caror amploare a fost relevata in urma dezvaluirilor fostului analist din cadrul serviciilor americane de informatii Edward Snowden, inculpat si fugar.

"Acesta este motivul pentru care am lansat o reexaminare (a acestor operatiuni), pentru a ma asigura ca sunt capabili sa nu devina ceea ce este necesar sa faca", a mai spus presedintele.

Potrivit Fusion, Obama a refuzat sa vorbeasca despre problema spionarii comunicatiilor lui Merkel, invocand motive de securitate nationala.

Dupa ce saptamanalul Der Spiegel a lansat aceste acuzatii, provocand un soc in randul opiniei publice germane si cereri de explicatii din partea Berlinului, Casa Alba a afirmat ca Statele Unite nu spioneaza si nu vor spiona comunicatiile lui Merkel, o formulare ambigua, care lasa deschisa posibilitatea ca asemenea operatiuni sa fi avut loc in trecut.

#spionaj electronic SUA, #Obama supraveghere informatica, #Obama agentii spionaj , #Presedintele SUA