SUA ies din criza bugetara. Congresul american ridica plafonul datoriei nationale

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 08:28
1384 citiri
SUA ies din criza bugetara. Congresul american ridica plafonul datoriei nationale

Congresul american a ridicat miercuri plafonul datoriei Statelor Unite pana la 7 februarie, dupa adoptarea de catre Camera Reprezentantilor a unui text ce elimina riscul de incapacitate de plata. Presedintele Barack Obama a semnat acest text care pune capat crizei bugetare.

Presedintele american, Barack Obama, a promulgat, joi dimineata, legea ce ridica plafonul datoriei si indeparteaza riscul unei incapacitati de plata, punand capat celor doua saptamani de batalie politica si incertitudinii pietelor, a anuntat Casa Alba, relateaza AFP.

Presedintele american, Barack Obama, le-a cerut, miercuri seara, tuturor angajatilor federali care au intrat in concediu fara plata din cauza blocajului bugetar sa se intoarca la munca joi, dupa ce Congresul a votat o lege temporara privind finanatele, relateaza AFP.

"Acum ca legea a fost aprobata de Senat si Camera Reprezentantilor, presedintele o va promulga inca din aceasta seara, iar angajatii (federali) trebuie sa isi reia activitatea maine dimineata", a declarat Sylvia Matthews Burwell, directoarea biroului pentru buget de la Casa Alba.

Alesii Camerei au votat cu 285 de voturi pentru si 144 impotriva textului adoptat cu putin timp inainte de Senat si care va redeschide intregul stat federal, inchis partial de la 1 octombrie.

Presedintele Barack Obama a anuntat miercuri ca va promulga textul imediat ce il va primi.

Toate agentiile federale vor fi redeschise complet pana la 15 ianuarie

Grupul democrat din Camera a sustinut unanim masura cu sprijinul unui anumit numar de alesi republicani. Aproape doua treimi din republicani au votat totusi impotriva textului, subliniind profundele diviziuni din cadrul partidului presedintelui Camerei, John Boehner.

Votul final al Congresului de miercuri seara, cu doar cateva ore inainte de data limita fixata de Trezoreria americana pentru ridicarea limitei legale a indatorarii publice, incheie mai multe saptamani de batalie politica istovitoare.

Compromisul prevede ridicarea plafonului datoriei pana la 7 februarie, redeschiderea totala pana la 15 ianuarie a agentiilor federale si convocarea unei comisii pentru negocierea unui buget pentru restul anului 2014.

Presedintele Barack Obama a afirmat miercuri ca alesii trebuie sa recastige "increderea" americanilor dupa doua saptamani de confruntari politice la Washington si a declarat ca vrea oprirea guvernarii "din criza in criza", relateaza AFP.

In cadrul unei scurte interventii de la Casa Alba, Obama a salutat de asemenea acordul bugetar in curs de adoptare in Congres si promite sa promulge acest text de lege imediat ce va ajunge la el.

Interventia sa a venit la scurt timp dupa ce Senatul a adoptat acest text.

Obama a mai declarat ca "a reflectat asupra modului in care putem progesa in urmatoarele luni din an" si a afirmat ca printre sarcinile care ii asteapta pe alesii de la Washington figureaza "necesitatea de a recastiga increderea americanilor care a fost pierduta in ultimele saptamani".

Acesta a repetat ca este "pregatit sa lucreze cu toata lumea (...) privind orice idee care ar duce la cresterea economiei, crearea de locuri de munca, intarirea clasei mijlocii si construirea unui buget pe termen lung".

"In pofida diferentelor noastre (...) sunt convins ca democratii si republicanii pot lucra impreuna in avantajul Statelor Unite", a asigurat el, vorbind mai ales despre reforma imigrarii, adoptata in cursul verii de Senat insa ale carei perspective de adoptare in Camera Reprezentantilor de catre republicani par slabe.

Obama, aflat in confruntari similare cu adversarii sai inca din 2011, a repetat dorinta sa de a "pierde acest obicei de a guverna din criza in criza" si a facut apel la "a nu face rau americanilor pentru ca noi nu suntem de acord".

#criza bugetara SUA, #plafon datorie SUA, #criza Congres SUA, #deschidere agentii federale SUA , #Presedintele SUA