ACORD ISTORIC PENTRU SUA. Obama: Da, avem o intelegere

Luni, 01 August 2011, ora 09:31
1747 citiri
ACORD ISTORIC PENTRU SUA. Obama: Da, avem o intelegere

Presedintele Barack Obama si liderii Congresului american au anuntat ca au ajuns la un "acord istoric" pentru a majora plafonul de indatorare si pentru a diminua deficitul.

"Vreau sa anunt ca liderii ambelor partide, din ambele camere, au ajuns la un acord care va reduce deficitul si va evita intrarea SUA in incapacitate de plata", a precizat presedintele american Barack Obama, duminica noapte.

Presedintele a adaugat ca dezbaterile au fost incoerente si ca negocierile au durat prea mult, dar ca in final natiunea americana a reusit sa evite default-ul si o catastrofa economica.

La scurt timp dupa ce presedintele Obama a facut declaratia, senatorii Harry Reid si Mitch McConnell au declarat ca s-au stabilit termenii unui acord, potrivit money.cnn.com.

"Ii putem asigura pe americani ca Statele Unite ale Americii nu vor intra in incapacitate de plata, pentru prima data in istorie, din cauza obligatiilor sale".

Plafonul datoriei va fi urcat in doua etape.

In prima etapa, vor fi operate reducerile aprobate pana in prezent, iar in a doua etapa vor avea loc reduceri pe care le va aproba un comitet special de congresmeni.

Acordul include reduceri de cheltuieli in valoare de 1 trilion de dolari.

Comitetul special va face recomandari cu privire la un alt set de reduceri de cheltuieli, dar nu mai tarziu de Ziua Recunostiintei.

#acord sua, #obama sua, #plafon indatorare , #stiri Barack Obama