Ambasadorul Americii: Romanii incep sa aiba atitudinea lui Obama - Da, putem!

Luni, 04 Iulie 2011, ora 22:44
1271 citiri
Ambasadorul Americii: Romanii incep sa aiba atitudinea lui Obama - Da, putem!

Ambasadorul SUA a vorbit, luni, in discursul de Ziua Independentei, despre romanii care intruchipeaza atitudinea promovata de Barack Obama -"Da,putem!"-, spunand ca este optimist in privinta Romaniei intrucat acestia nu se vor lasa invinsi de "cinismul si inertia celor ce se impotrivesc schimbarii", potrivit Mediafax. 

"Anul trecut, vorbeam de la acest pupitru despre aceste valori comune si despre ingrijorarea mea cu privire la un anumit pesimism, uneori chiar cinism legat de perspectivele de schimbare si reforma in Romania. Am spus ca aceasta mentalitate este concentrata in expresia «Asta e viata...»", a reamintit ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein.

El a adaugat ca anul trecut a comparat atitudinea de tipul "Asta e viata..." cu atitudinea "Da, putem!", promovata de Barack Obama.

"Sunt incantat ca in ultimul an am aflat despre existenta multor romani care intruchipeaza aceasta atitudine plina de speranta", a spus el. Ambasadorul i-a prezentat, in discursul sau, pe cei sapte romani care intruchipeaza in opinia sa aceasta atitudine.

Este vorba despre Anamaria Hancu si Liana Buzea, care au lucrat la campania sociala "Let's Do It, Romania!".

"Folosind Facebook si Twitter, in septembrie 2010, aceste doua tinere au mobilizat 200.000 de voluntari care si-au petrecut o zi curatand gunoaie in Romania. Ele au dovedit ca scepticii s-au inselat", a explicat ambasadorul.

De asemenea, el a mentionat-o pe Laura Stefan, coordonatoarea programelor anticoruptie din cadrul Societatii Academice Romane.

Totodata, ambasadorul a vorbit despre Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii. "El a infiintat numarul unic de urgenta pentru probleme medicale. De asemenea, a sustinut ideea ca serviciilor de urgenta sa li se permita sa acorde ingrijiri medicale victimelor.

Eforturile sale au asigurat modernizarea serviciilor de urgenta si salvarea a nenumarate vieti in Romania, gratie unei atitudini increzatoare si dorintei de schimbare", a spus ambasadorul.

Un alt exemplu dat de ambasador a fost cel al sergentului major Laurentiu Serban, care a trecut peste pierderea unui picior in luptele din Afganistan, declarand ca "ce nu te omoara te face mai puternic".

"Dupa ce s-a intors din misiunea indeplinita alaturi de camarazii sai, soldati si aliati NATO, Serban a inceput sa ofere consiliere altor persoane care i-au pierdut pe cei dragi sau militarilor care au fost raniti.

Povestea sa a fost prezentata de Discovery si inspira oameni pe care el nu ii cunoaste", a povestit ambasadorul.

El i-a mentionat de asemenea pe Marcelus Suciu, care a revenit in Romania dupa ani petrecuti in SUA si a adus cu el o serie de inovatii in materie de afaceri, programe guvernamentale si fundatii caritabile si pe Anca Harasim, director executiv al Camerei de Comert Americane din Bucuresti.

"Sunt atat de optimist in privinta acestei tari pentru ca exista mii de alti oameni precum acestia sapte, iar ei nu se vor lasa invinsi de cinismul si inertia celor care se impotrivesc schimbarii.

Revolutionarii americani si romani si-au jertfit vietile pentru ca noi sa ne putem bucura de binecuvantarile libertatii. Tot ce putem face este sa le cinstim sacrificiul fiind optimisti si hotarati", a spus Gitenstein, la finalul discursului rostit la ceremonia de Ziua Independentei. 

#ambasador, #barack obama, #mark gitenstein, #sua , #stiri Barack Obama