Analiza Vanguard: Declin abrupt al economiei americane

Luni, 02 Februarie 2009, ora 09:16
1235 citiri
Analiza Vanguard: Declin abrupt al economiei americane

In urma cu o saptamana percepeam - in linia unei ipoteze introduse in septembrie 2007 si reiterata la inceputul anului trecut - ca lira sterlina are in continuare o sansa distincta de a se deprecia generalizat.

Aprecierea a fost gresita - atat vanzatorii monedei britanice cat si cei ai unor titluri importante ale sectorului financiar local (printre care s-au numarat George Soros si John Paulson) s-au retras gradual, lira sterlina fiind lasata sa se corecteze pozitiv in fata dolarului american si a monedei unice europene.

Camera Reprezentantilor din Congresul Statelor Unite a votat miercuri favorabil (244 - 188) un program economic stimulativ estimat la $819 miliarde. Planul - creat la initiativa presedintelui Barack Obama - presupune investitii masive in infrastructura, reduceri semnificative de taxe, sprijina statele sa-si echilibreze bugetele, si ajuta milioane de oameni care si-au pierdut slujbele sau casele.

In ciuda eforturilor presedintelui Obama de a obtine un consens la nivelul celor doua partide, niciun republican nu a votat favorabil. 12 democrati au votat impotriva, alaturi de 176 de republicani.

Votul Senatului este asteptat pe parcursul zilelor urmatoare. Programul de cheltuieli guvernamentale ar propulsa deficitul bugetar al Statelor Unite spre 10% - 12% din produsul intern brut, valori care nu s-au mai intalnit de la al 2-lea razboi mondial.

Rezerva Federala a anuntat miercuri mentinerea ratei cheie a dobanzii in Statele Unite in intervalul 0% - 0,25%. Iata un rezumat al aprecierilor incluse in comunicatul care a insotit anuntul de politica monetara: conditiile economice garanteaza niveluri exceptional de mici ale dobanzii cheie pentru un timp; economia a continuat sa se contracte; cererea la nivel global scade in mod semnificativ; conditiile s-au imbunatatit in unele piete financiare, (...), insa termenii de creditare pentru populatie si firme raman extrem de dificili;

[Rezerva Federala] anticipeaza ca o revenire graduala a activitatii economice va incepe pe parcursul anului curent, insa riscurile la adresa acestei perspective sunt semnificative; Rezerva Federala va utiliza toate mijloacele disponibile pentru a promova revenirea unei cresteri economice sustenabile si stabilitatea preturilor.

"[Rezerva Federala] percepe riscul ca inflatia sa persiste pentru un timp sub rata care promoveaza cel mai bine cresterea economica si stabilitatea preturilor pe termen lung" - a mentionat comunicatul de miercuri, apreciere legata de unii analisti de pericolul deflatiei.

"[Rezerva Federala] este de asemenea pregatita sa cumpere note de trezorerie guvernamentale pe termen lung daca circumstantele dinamice indica faptul ca asemenea tranzactii ar fi in mod particular eficiente pentru imbuntatirea conditiilor din pietele private ale creditului" - a mai declarat banca centrala americana.

Probabil ca participantii la piata se asteptau ca Rezerva Federala sa semnaleze ca a inceput deja sa efectueze asemenea "tranzactii", intrucat pretul notelor de trezorerie guvernamentale americane pe termen lung a scazut imediat dupa anuntul de politica monetara.

Conform primei serii de date preliminare publicate vineri, in ultimul trimestru al anului trecut economia americana s-a contractat cu 3,8% - cel mai important declin al ultimilor 26 de ani. Asteptarile generale se concentrau pe o scadere de peste 5%.

A doua serie de cifre preliminare va fi anuntata pe 27 februarie, iar datele finale pe 26 martie.

#declin, # economie, # obama, # vanguard, # federal reserve, # dobanda , #stiri Barack Obama