Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Autoritatile SUA au spus "pas" programelelor de relansare GM si Chrysler

Autoritatile SUA au spus "pas" programelelor de relansare GM si Chrysler

Administratia presedintelui Barack Obama a respins programele de relansare propuse de General Motors si Chrysler pentru obtinerea de noi fonduri guvernamentale si a avertizat ca ambii constructori de automobile ar putea fi fortati sa falimenteze pentru a li se reduce datoriile.

"Din nefericire am tras concluzia ca niciunul dintre programele prezentate de companii nu este viabil si, in aceste conditii, nu reprezinta o garantie pentru investitiile aditionale pe care le-au cerut", a declarat un oficial din cadrul administratiei americane, citat de Mediafax.

GM a cerut guvernului imprumuturi de pana la 30 de miliarde dolari, insa autoritatile SUA au fost de acord sa finanteze operatiunile producatorului auto pentru 60 de zile, timp in care acesta ar fi trebuit sa elaboreze un program de restructurare, supervizat de o noua conducere.

Autoritatile SUA au acordat Chrysler un termen de 30 de zile pentru a incheia oalianta cu grupul italian Fiat, pentru a evita sistarea finantarii guvernamentale, situatie care ar putea forta lichidarea producatorului auto.

Principalele motive pentru respingerea planului prezentat de Chrysler sunt dimensiunile reduse ale grupului, linia de productie slaba si declinul cotei de piata din SUA. Elementele de viabilitate infatisate de program au fost catalogate ca "nerealiste si foarte optimiste".

Chrysler a cerut guvernului imprumuturi suplimentare de 5 miliarde dolari, care s-ar fi adaugat fondurilor de patru miliarde dolari deja acordate.

In cazul in care constructorul auto poate finaliza alianta cu Fiat si stabili intelegeri cu creditorii si sindicatele pentru reducerea cheltuielilor, Trezoreria SUA ar putea investi inca 3 miliarde dolari, potrivit oficialilor americani.

Fiat a fost de acord, in urma negocierilor cu autoritatile SUA, sa achizitioneze mai putin de 35% din actiunile Chrysler, cota stabilita de cele doua companii, si sa mentina participatia la constructorul auto american sub 50%, participatie care ar asigura controlul grupului, pana cand imprumuturile acordate de guvern vor fi rambursate.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 994 ori
Citeste mai multe despresua chrysler gm dolari fiat