Barack Obama a salutat "curajul" alegatorilor ucraineni

Luni, 26 Mai 2014, ora 08:36
1194 citiri
Barack Obama a salutat "curajul" alegatorilor ucraineni

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a salutat duminica seara 'curajul' alegatorilor din estul Ucrainei care s-au prezentat la urne pentru a alege un nou presedinte, 'in pofida provocarilor si a violentei', scrie AFP.

Acest scrutin constitue "un important pas suplimentar in eforturile depuse de guvernul ucrainean pentru a uni tara", a declarat liderul de la Casa Alba intr-un comunicat.

Miliardarul prooccidental Petro Porosenko este dat invingator din primul tur al prezidentialelor, cu peste 56% din voturi, potrivit sondajelor realizate duminica la iesirea de la urne. Alegatorii au votat in numar mare, mai putin in estul controlat de separatisti prorusi. 'In pofida provocarilor si a violentei, milioane de ucraineni au mers la vot in intreaga tara. Chiar si in anumite zone din estul Ucrainei, unde separatisti sustinuti de Rusia incearca sa priveze de drepturi regiuni intregi, ucraineni curajosi au votat', a adaugat Obama care duminica seara a efectuat o vizita neasteptata in Afganistan.

"Salutam hotararea ferma a tuturor celor care au participat la vot, precum si eforturile guvernului de a asigura desfasurarea alegerilor in ciuda acestor amenintari", a adaugat liderul administratiei de la Washignton, care si-a exprimat dorinta de a conlucra cu viitorul presedinte ucrainean si cu un 'parlament democratic ales'.

Criza ucraineana, izbucnita la sfarsitul lui 2013 pe fondul unei miscari de contestare la Kiev a autoritatii fostului presedinte Viktor Ianukovici, urmata de anexarea Crimeii de catre Rusia si declansarea unei insurectii armate in est, a consacrat reaparitia ambitiilor Rusiei pe scena internationala si a deschis o perioada de confruntari intre rusi si occidentali.

#barack obama, #alegatori ucraineni, #alegeri Ucraina , #stiri Barack Obama