Barack Obama: Statele Unite vor iesi mai puternice din criza

Miercuri, 25 Februarie 2009, ora 09:07
1941 citiri
Barack Obama: Statele Unite vor iesi mai puternice din criza

 

Barack Obama le-a promis marti americanilor ingrijorati reforma si rigoarea dorite, asigurandu-i in primul sau mare discurs-program ca tara va iesi mai puternica din cea mai grava criza economica din ultimele decenii, relateaza AFP.

"Economia noastra este slabita, ca si increderea noastra. Traim timpuri dificile si nesigure, dar in aceasta seara vreau ca toti americanii sa stie: vom reconstrui, ne vom reface, iar Statele Unite vor iesi din criza mai puternice", a subliniat el.

"A venit momentul sa ne ocupam de viitorul nostru", a spus el in discursul din Congres. El a subliniat necesitatea "sacrificiilor" pentru reducerea la jumatate, pana la sfarsitul mandatului sau in 2013, a deficitului federal, care ar putea depasi 1.500 miliarde de dolari anul acesta.

Insa el si-a exprimat si dorinta de a implementa cu succes anul acesta o ampla reforma a asigurarilor sociale. El a promis ca America va avea din nou, pana in 2020, cel mai mare numar de absolventi universitari din lume si va creste impozitele pentru cei cu venituri mari.

Ales in baza promisiunii de schimbare, el a promis sa investeasca in noile tehnologii si in sursele de energie regenerabila, pentru construirea unei noi economiii si a presat Congresul sa-i prezinte noi reglementari pentru sistemul financiar si o lege care sa impuna cote pentru emisiile de gaze cu efect de sera.

Primul sau buget, pe care il va prezenta joi pentru anul 2010, va elimina contractele fara licitatii, care au costat miliarde de dolari in Irak si va reforma bugetul Apararii, "pentru a nu mai fi nevoiti sa platim pentru sisteme de arme ce dateaza din perioada Razboiului Rece si de care nu ne servim".

Acest buget, care reflecta "cruda realitate" a crizei pe care a mostenit-o, va elimina programele inutile sau inoperabile si guvernul sau a identificat deja 2.000 de miliarde de dolari ce ar putea fi economisiti in zece ani, a spus Obama.

Presedintele SUA a incercat sa prezinte un tablou "corect" al crizei: "Impactul acestei recesiuni este real si el este peste tot". Ingrijiorarea creste, intre timp, in privinta riscului ca o evaluare prea sumbra a situatiei, facuta de in ultimele saptamini de Obama, ar putea submina o eventuala refacere.

Reactia pietelor la masurile de urgenta dezbatute de Obama in prima luna a fost nefavorabila. Obama le-a mai spus americanilor ca nu trebuie sa se teama in privinta depozitele lor bancare si ca sistemul lor financiar va continua sa opereze.

Americanii sunt de parere ca vor trece ani de zile pana cand tara va iesi din aceasta criza profunda, dar par dispusi sa-i lase timp lui Obama. Potrivit unui sondaj pentru Washington Post si ABC, 68% dintre ei aproba actiunea lui Obama.

Cand Obama a spus ca Statele Unite vor iesi "mai puternice" din criza economica, intreaga asistenta s-a ridicat in picioare, insa doar democratii au aplaudat cand Obama a celebrat primele sale victorii legislative: adoptarea planului de relansare de 787 miliarde de dolari si o extindere a asigurarii medicale pentru copii.

Singurii care au ramas impasibili - pentru ca functia ii obliga - au fost judecatorii Curtii Supreme si militarii de rang inalt. Acestia din urma, asezati in primul rand, grupati langa amiralul Michael Mullen, seful Statului Major Interarme, nu au schitat niciun gest cand presedintele a vorbit despre reducerile bugetare pentru Aparare.

Asistenta a ras cand Obama a vorbit despre rolul vicepresedintelui sau, care va superviza buna aplicare a planului de relansare: "Nu este de gluma cu Joe", a spus Obama, sub privirea binevoitoare a lui Biden.

#criza, #obama, #sua , #stiri Barack Obama